TYYn edustajisto rajoitti päätöksentekonsa läpinäkyvyyttä

Julkaistu Turun ylioppilaslehdessä 7/2012, ks. Tylkkärin nettisivut

TYYn edustajisto päätti maaliskuun edustajistossaan 28.3. hyväksyä Joel Holménin (TyTe) aloitteen suljettuun lippuäänestykseen vaadittavan rajan laskemisesta puolesta kolmannekseen edustajiston jäsenistä. Mielestämme edustajisto osoitti asiassa vastuuttomuutta ja vähättelyä edustuksellisen demokratian periaatetta kohtaan.

Edaattorit ovat vastuussa äänestäjilleen, joilla on oikeus tietää, minkälaisia päätöksiä heidän edaattorinsa edustajistossa tekevät. Suljettu lippuäänestys edustuksellisessa edustajistossa sotii avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, demokratian perustaa vastaan. TYYn edustajiston työjärjestyksessä aiemmin ollut kirjaus, jonka mukaan puolet edustajistosta voi vaatia äänestystä salaiseksi lippuäänestykseksi, on hyvä ottaen huomioon, että edellisessä edustajistossa muutettiin jo suljetun lippuäänestyksen kirjausta sen läpisaamisen helpottamiseksi. Mielestämme TYYn edustajiston ei tule seurata niitä ylioppilaskuntia, joissa tämän kaltainen salailu on ollut helpompaa ja päätöksenteollinen läpinäkyvyys heikompaa. Ennemminkin mallia pitäisi ottaa toisista ylioppilaskunnista ja esimerkiksi eduskunnasta, joissa kantojen salailu asiakysymyksissä on tehty mahdottomaksi.

TYYn edustajiston tulee jatkossakin edustaa avoimuutta, jonka ansiosta äänestysprosenttimme edustajistovaaleissa on ollut muuta maata korkeampi. Väite, jonka mukaan suljettu lippuäänestys kertoo edaattoreiden todellisen mielipiteen, on mielestämme virheellinen. Mikäli edaattori ei koe kykenevänsä äänestämään omatuntonsa mukaisesti tai mikäli hän kokee oman mielipiteensä julkisen esittämisen epämieluisaksi, pitäisi edustajistoryhmän harkita oman toimintakulttuurinsa muuttamista. Mielestämme on ryhmän sisäinen asia päättää, tuleeko sen edaattoreiden äänestää ryhmäkurin mukaisesti. Mikäli edaattori ei koe kykenevänsä toimimaan edustajistoryhmässä, joka edellyttää ryhmäkuria, voi hän vapaasti harkita oman ryhmänsä perustamista tai ryhmän vaihtoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että edaattori olisi vapaa vastuustaan äänestäjiään kohtaan.

Mielestämme TYYn edustajiston avoin päätöksenteko tuo vastinetta opiskelijoiden jäsenmaksuille, joiden käytöstä edustajisto päättää. Tieto siitä, mihin jäsenmaksun rahat edustajistossa ohjataan, on mielestämme vähimmäisvaatimus. Parhaimmillaan edustajiston päätöksenteko voisi tavoittaa opiskelijat vielä nykyistä paljon paremmin ja opiskelijat tietäisivät, minkälaista politiikkaa heidän valitsemansa edaattorit tekevät heidän valtuuttaminaan.

Päätöksenteon avoimuus on paras tapa lähentää edustajistoa ja opiskelijoita toisiinsa. Väite, jonka mukaan suljetun lippuäänestyksen kynnystä tulee laskea, mutta sen käytön lisäämistä tulee välttää, on ristiriitainen. Työkalu edustajiston työkalupakissa, jonka käytöstä tulisi kuitenkin pitäytyä sen jälkeen, kun se on sinne hankittu, on turha työkalu. Sen olemassaolo lisäisi mielestämme houkutusta päätöksenteon avoimuuden rajoittamiseen, edustajiston keskustelevuuden heikentämiseen, linjojen hämärtymiseen ja virkamiesmäiseen salailuun, jotka vaarantaisivat paitsi edustajiston uskottavuuden opiskelijoiden silmissä, myös edustuksellisen demokratian hyvän päätöksenteon tapana.

Soihdunkantajat, Noora Hästbacka
TOSY, Jan-Erik Lunden
Vihreä vasemmisto, Saska Heino
Anna Mäkipää
Pekka Rantala
Janica Rantanen
Juho Wilska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s