Turusta potentiaalin koti – Kaupungin on nähtävä nuoret ja opiskelijat tulevaisuuden voimavarana. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa.
JOS MINÄ SAAN PÄÄTTÄÄ, ON TURKULAISTEN NUORTEN TULEVAISUUS TÄLLAINEN
Turussa asuu paljon nuoria. Monet heistä ovat syntyneet ja kasvaneet täällä. Osa on muuttanut tänne syystä tai toisesta. Turku on nuorten kaupunki: täällä on riittävästi erilaisissa elämäntilanteissa oleville nuorille sopivia ja kohtuuhintaisia asuntoja. Kaupungissa on monipuoliset opiskelumahdollisuudet. Nuorille on tarjolla riittävästi ohjausta ja siksi turkulaisnuoret löytävät itselleen mielekästä koulutusta tai työtä. Kunta sekä toisen ja kolmannen asteen oppilaitokset tekevät yhteistyötä työharjoittelun ja nuorten työllistymisen puolesta. Valmistumisen jälkeen nuori löytää töitä Turun alueelta. Kirjastopalvelut ja muut harrastusmahdollisuudet ovat helposti saavutettavissa. Kulkeminen eripuolille ja eripuolilla kaupunkia on helppoa. Turku on kaupunki, jonne nuoret tuntevat kuuluvansa.
MILLÄ KEINOIN TÄHÄN TAVOITTEESEEN PÄÄSTÄÄN?
• Turku toteuttaa nuorten yhteiskuntatakuuta aktiivisesti ohjaamalla jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren jatko-koulutukseen tai muuhun hänelle sopivaan toimintaan.
• Toisen asteen koulutustarjonta pidetään kattavana ja opintojenohjaukseen panostetaan.
• Turun kaupunki tarjoaa aktiivisesti työharjoittelupaikkoja alueen opiskelijoille.
• Nuorten maahanmuuttajien kotouttamiseen kiinnitetään erityishuomiota varmistamalla kunnollinen kotimaisten kielten opetustarjonta sekä riittävä ohjaus nuorelle ja hänen perheelleen.
• Turun kaupungin useista meneillään olevista koulutusaiheisista hankkeista otetaan parhaat käytännöt jatkuvaan käyttöön nuorten jatko-opintoihin pääsyn ja työllistymisen parantamiseksi.
• Turun kaupungin vuokra-asunnot on pidettävä kunnan omistuksessa ja niiden kunnosta sekä kohtuullisesta hintatasosta on huolehdittava.
• Kevyttä ja joukkoliikennettä kehitetään johdonmukaisesti tavoitteena seudullinen ja kattava joukkoliikennejärjestelmä.
• Kaupungin on säilytettävä kattava kirjastoverkko ja kehitettävä lähikirjastoja monipuolisina kulttuurikeskuksina. Kirjastoissa on säilytettävä riittävä henkilöstö.
• Jokaiselle nuorelle on tarjottava maksuton mahdollisuus ohjattuun vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan.
• Vapaalle kokoontumiselle ja keskustelulle on avattava lisää maksuttomia tai hinnaltaan edullisia kokoontumis- ja harrastustiloja, myös yhdistysten ja kansalaistoimijoiden käyttöön on oltava niitä lisää.
Hyviä määpääriä. Toivoisin vielä selvitystä, miten näihin määpääriin päästään ja ennen kaikkea. Mistä saadaan rahat näihin. Kunnallisveroa nostamalla? Kuinka suurella määrällä?
Esimerkiksi yhteiskuntatakuun on määrä astua voimaan vuoden 2013 alusta. Se siis tarkoittaa, että kaikille alle 25-vuotiaille työttömille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille työttömille tarjotaan työ- tai koulutuspaikka tai muu aktiviteetti viimeistään kolmen työttömyyskuukauden kuluessa. Maan hallitus on luvannut sen toteuttamiseen 60 milj. euroa. Yhteiskuntatakuun käytäntöön saattaminen on onnistuessaan yksi tosi olennainen tekijä, joka parantaa nuorten edellytyksiä.
Hallitus on suuntaamassa lisää rahaa myös ammatilliseen koulutukseen, oppisopimuskoulutukseen ja etsivään nuorisotyöhön.
Hallitus lisää työllisyyteen suunnattuja rahoja noin 32 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2012 budjettiin. Näistä määrärahoista suunnataan lisärahoitusta maahanmuuttajien työllisyyttä edistävään kotouttamiskoulutukseen.
Nämä edellä mainitut luvut eivät tietenkään kohdistu yksin Turkuun, mutta jakovaraa on siis olemassa. Olennaista Turussa onkin siis se, miten näihin toimiin suunnattavista rahoista saadaan maksimaalinen hyöty käytännössä irti. Ja siihen oikein asennoituneet ja motivoituneet valtuutetut voivat hyvinkin vaikuttaa.
Oppilaitos- ja kirjastoverkon kattavuuden säilyttäminen ei lisää kustannuksia merkittävästi, sillä ainoastaan henkilöstö- ja kiinteistökulujen kasvu vaikuttavat kustannuksiin.