Mitä Turun kaupunki voi työnantajana ja palvelujen tuottajana tehdä yhdenvertaisuuden edistämiseksi?

Paljonkin. Tässä kuitenkin pari seikkaa, jotka haluan jakaa tämäniltaisen TuSetan vaalipaneelin pohjalta.

Turun kaupunki työllistää suuren joukon mm. terveys-, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia. Kunnollisella työnantajapolitiikalla kaupunki voi vaikuttaa vähemmistöjen aseman parantamiseen kaupungissamme (ja välillisesti tietenkin muuallakin). Rekrytoitaessa työntekijöitä on lainkin mukaan toimittava niin, ettei ihmisen syntyperä, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluminen tai muu vastaava ominaisuus saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen syrjivästi. Tästä asiasta on ehdottomasti pidettävä kiinni ja toimittava niin, että myös vähemmistöön kuuluvat voivat hakeutua Turun kaupungille töihin ja työllistyä tänne.

Toiseksi Turun kaupunki on suuri työyhteisö, joka tietenkin jakaantuu moniin yksiköihin ja vielä useampiin kahvihuoneisiin sekä työporukoihin. Työyhteisön jäsenet, siis myös esimiehet, voivat osaltaan vaikuttaa siihen, että jokainen viihtyy työyhteisössään. Moninaisuutta arvostavaa asennetta pitäisikin ruokkia ja nähdä erilaiset työntekijät voimavarana. Tilanteen pitäisi olla sellainen, että jokainen voi ja uskaltaa esimerkiksi kahvipöytäkeskustelussa tilanteen tullen kertoa avoimesti vaikkapa viikonlopun vietostaan samaa sukupuolta olevan puolisonsa kanssa.

Työnantajaroolinsa ohella Turun kaupunki on myös palveluntuottaja. Kaupunki tarjoaa esimerkiksi vanhuksille ja nuorille suunnattuja lakisääteisiäkin palveluita. Siksi onkin tärkeää, että myös kaupungin työntekijöiden valmiuksista kohdata moninaisuutta huolehditaan esimerkiksi täydennyskoulutuksen keinoin. Ihmisten kohtaamisessa pitää muistaa, ettei tehdä etukäteen hetero-olettamusta. Esimerkiksi neuvolan työntekijöiden ammattitaitoinen, luonteva ja ihmislähtöinen suhtautuminen sateenkaariperheeseen on ensiarvoisen tärkeää. Varsinkin tuoreet sateenkaariperheet voivat usein tarvita tukea alkutaipaleellaan. Silloin on tärkeää, että tuki on asiallista. Muuten voi käydä niinkin, että perhe lopettaa kokonaan näiden palveluiden käytön ja yrittää tulla toimeen ilman niitä.

Lisäksi, kun kunta tuottaa tarjoamansa palvelut itse, on sillä ostopalveluihin verrattuna suoremmat mahdollisuudet vaikuttaa työnantajatahona palvelujen laatuun.

Lopuksi haluan nostaa esiin pointin, jota joskus kuulee solvattavan homojen hyysäämiseksi. Ihmisten erilaisuus on rikkaus. Toivon, että Turkukin on muuttumassa paikaksi, jossa jokainen voi olla avoimesti ja onnellisena sitä, mitä on. Nautitaan moninaisuudesta!

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä Turun kaupunki voi työnantajana ja palvelujen tuottajana tehdä yhdenvertaisuuden edistämiseksi?

  1. Kiitos osallistumisesta! Kiitos tästä kirjoituksesta myös – ja onnea ja voimia vaalikampanjaan! -Tom

    1. Ilo oli puolellani – ja puhettakin näistä asioista vielä tarvitaan tekojen lisäksi. Kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s