Mokailemalla pois mukavuusalueelta

Tänään vietetään kansainvälistä epäonnistumisen päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, ettei mokaaminen ole vaarallista.

Tässäpä tilanne tosielämästä: Matematiikan tunti koulussa. Tunnilla lasketaan harjoitustehtäviä. Opettaja huomaa luokassa kierrellessään, että erään oppilaan tehtävässä on ihan pieni virhe. Opettajan pyytäessä oppilasta vielä miettimään tehtävää uudelleen oppilas kumittaa äkkiä koko aikaansaannoksensa pois. Silloin alkaa harmittaa – oppilaan lasku oli melkein oikein ja homma olisi saatu kuntoon muuttamalla vain yksi miinus plussaksi tai muulla pikkukorjauksella. Koska tehtävä on nyt hävinnyt sukkelan kumituksen myötä vihosta, täytyy koko homma aloittaa uudelleen. Silloin ei välttämättä enää muista, missä kohtaa virheeseen edelliskerralla haksahdettiin.

Toinen tilanne: Ollaan jälleen matematiikan tunnilla. Opettaja kyselee oppilailta vastauksia. Jonkun vastaus menee väärin ja luokasta kuuluu hihitystä. Silloin eräs oppilas huutaa: ”Muiden vastauksia ei saa pilkata matikan tunnilla! Lopettakaa nauraminen!”

Kolmas tilanne: Taas matematiikan tunnilla. Oppilas kysyy opettajalta kysymyksen, joka on toisen oppilaan mielestä tyhmä. Silloin eräs oppilas huutaa: ”Muiden kysymyksiä ei saa pilkata matikan tunnilla! Lopettakaa nauraminen!”

Uuden opettelemisessa homma toimii niin, että uutta voi oppia vain silloin, kun liikutaan osaamisen äärirajoilla. Harvemmin esimerkiksi pyöräilemään opitaan kaatumatta kertaakaan. Tärkeää onkin, että uskalletaan liikahtaa pois omalta mukavuusalueelta sinne, missä voidaan haasta omat taidot. Silloin mokia tapahtuu väistämättä. Mutta niin kehitytään.

Toisaalta uteliaisuuttaan kannattaa ruokkia, sillä siten voi löytää elämästään jotain uutta ja jännittävää. Muiden tekemisiä nauramalla jää helposti itse sivuosaan. Toisaalta – harva muistaa jonkun toisen tekemiä mokia jälkeenpäin, omansa kylläkin. Siksipä omia epäonnistumisiaan ei kannata jäädä hautomaan turhan pitkiksi ajoiksi, muut ovat ne jo unohtaneet. Kaikki epäonnistuvat joskus. Ja aurinko nousee joka tapauksessa huomennakin.

Uskalletaan siis mokailla, se on terveellistä ja samalla voi löytää jotain uutta ja jännää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s