Tulevaisuusvisioita ja työllisyyden lisäämistä

Olin eilen Valtioneuvoston kanslian järjestämässä Tulevaisuusselonteko 2030 –seminaarissa. Tulevaisuusselonteko kirjoitetaan kerran neljässä vuodessa eli yhden normaalinpituisen hallituskauden aikana. Paperissa on tarkoitus pohtia tulevaisuutta ja sen mukanaan tuomia haasteita ja mahdollisuuksia. Kirjoitusvaihetta edeltää eri paikkakunnilla järjestettävät teemaseminaarit, joista pitäisi saada eväitä selonteon kirjoittamista varten. Turun seminaarin aiheena oli kansalaisten hyvinvointi ja osallisuus.

Seminaarin alkupuolella meille näytettiin YLE:n uutiskoostevideo vuodelta 1994, jotta saataisiin perspektiiviä seuraavan 18 vuoden matkalle. Videon uutisissa kerrottiin todella kovia lukuja: yleinen työttömyysprosentti oli tuolloin 19 prosenttia ja joillakin aloilla, esim. rakennusalalla vastaava luku hipoi tuolloin 40 prosenttia! Työttömänä oli tuolloin suunnilleen 480 000 ihmistä. Toisaalta uutiskoosteen lopussa kerrottiin jo vähän parempia uutisia: työttömyyden vähentymistä ja taloudellisen kasvun alkamista uudelleen.

Jospa vertailun vuoksi palataan nykypäivään. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2012 elokuussa 199 000, mikä oli 22 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,3 prosenttia, joka oli 0,7 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Jos verrataan lukua 199 000 lukuun 480 000, on vuoden 2012 luku selvästi pienempi. Mutta toisaalta, työttömiä on tullut lisää yhden vuoden aikana 22 000. Se on paljon ihmisiä.

Vasemmistoliitto on ollut mukana tällä hallituskaudella vahvistamassa turvaverkkoja: Työttömän perusturvan korotus 120 eurolla kuukaudessa, asumistukirajojen nosto 120 eurolla kuukaudessa, toimeentulotuen 25 euron nostolla sekä toimeentulotuen yksinhuoltajan perusosan 65 euron korotuksella. Työttömyyden ennaltaehkäisyyn panostaminen on ensiarvoisen tärkeää, ja työttämyyttä ehkäistäänkin mm. ensi vuoden alusta voimaan astuvalla nuorisotakuulla, jolloin jokaisella alle 25-vuotiaalle nuorelle taataan työ-, opiskelu- tmv. paikka. Hallitusohjelmassa on myös monia muita keinoja, joilla työttömyyttä ennaltaehkäistään.

Turun vasemmistoliiton yksi tärkeimmistä asioista – niin jatkuvassa toiminnassa kuin vaaliteemanakin – on työllisyyden parantaminen. Turussa työttömyys on korkeampaa koko maan tasoon verrattuna. Kaupungin nettisivujen mukaan maaliskuussa 2012 kaupungin työttömyysprosentti oli 12,1 prosenttia kun vuonna 2011 samaan aikaan vastaava luku oli 12,2 prosenttia. Hienoista laskua siis on ilmassa, mutta silti työttömiä oli maaliskuussa 10 632 ihmistä. Eli tehtävää on.

Mitä sitten voisi tehdä? Työpaikkojen syntymistä kaupunkiin voidaan parantaa tarjoamalla yrityksille kilpailukykyiset toimintaedellytykset. Tarjolla on oltava riittävästi yritysten tarpeisiin sopivia tontteja. Kaupungin pitää panostaa myös vaikeasti työllistyviin ja pitkään työttömänä olleisiin ja tarjota myös heille työpaikkoja. Maahanmuuttajien kunnollinen kotoutuminen ja siten myös työllistyminen on hoidettava kuntoon.

Turun kaupunki voisi olla esimerkillinen työnantaja – siis sen pitää olla! Kaupunki työllistää 13 000 ihmistä. Työviihtyvyyttä on lisättävä työpaikoilla, matalapalkkaisten alojen palkkoja on korotettava ja pysyvästi työntekijää tarvitsevat tehtävät vakinaistettava. Pätkätyösuhteita ei saa ketjuttaa turhaan, sillä se on laitonta. Vasemmistoliiton mielestä kuntatyöntekijöitä, määräaikaisia ja ulkoistettujen palvelualojen työntekijöitä on puolustettava. Jokainen työntekijä ansaitsee hyvän työyhteisön ja ammattitaitoisen esimiehen. Palveluja ulkoistamalla ei saa luoda epävarmuutta työpaikoille ja polkea työehtoja.

Puhuttiin eilisessä seminaarissa muustakin kuin työllisyydestä. Paikalla oli esimerkiksi älyttömän fiksuja lukiolaisia kertomassa omia tulevaisuusvisioitaan. Heidän mielestään ihanteellinen tulevaisuus on sellainen, jossa ihmisillä on yhteishenkeä, ympäristöstä pidetään huolta, Suomi on kansainvälinen, peruskoulu toimii ja palvelut on saatavilla tasa-arvoisesti. Tuollainen visio on helppo allekirjoittaa. Ja työllisyyden lisääminen on yksi keino saada aikaan parempi tulevaisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s