Lukukausimaksusta vain haittaa

Lakialoite EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksujen perimisestä ei ole järkevä.Lakialoitteen perusteluiden mukaan näin opiskelijamäärät kasvavat ja korkeakouluopetuksen laatu paranee.

Hintalappu korkeakoulututkinnoille ei saa ulkomaalaisia opiskelijoita tulvimaan ovista ja ikkunoista. Tanskassa ja Ruotsissa lukukausimaksut romahduttivat ulkomaisten opiskelijoiden määrät. Onkin ristiriitaista, että maksuja perustellaan opiskelijamäärien kasvulla.

Esityksen taustalla on vuonna 2010 alkanut lukukausimaksukokeilu, jossa korkeakoulut perivät lukukausimaksuja ylempää korkeakoulututkintoa suorittavilta opiskelijoilta, jotka tulevat EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta. Lukukausimaksunsa maksavia opiskelijoita on ollut hyvin vähän ja maksuista saatava tuotto on kulunut oheiskuluihin. Tuotot ovat olleet minimaalisia tai jopa tappiollisia. Rahaa ei ole jäänyt laadun kehittämiseen.

Tulevaisuudessa suomalaista työvoimaa ei ole riittävästi työvoiman tarpeen kattamiseksi. Tilastokeskuksen tietojen mukaan joka toinen ulkomaalainen opiskelija työllistyy valmistuttuaan Suomeen.

Ollakseen hyvinvointivaltio tulevaisuudessakin Suomi tarvitsee väistämättä näitä ulkomaisia osaajia. Siksi onkin käsittämätöntä, että kansanedustajat haluavat estää potentiaalisten työntekijöiden ja veronmaksajien pääsyn Suomeen.

 

Julkaistu Turun sanomissa 11.1.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s