Lautakunnan kevään viimeinen kokous: nostoja lähetekeskusteluista

Nuorisolautakunta kokoontui viidenteen kokoukseensa 6.6. Ohjelmassa oli Mm. Seikkailupuiston esittely sekä lähetekeskustelut nuortenpalvelujen maksujen periaatteista ja lautakunnan avustusohjeen päivityksistä. Lisäksi kuultiin Nukkumajoen kämpän puolivuotiskatsaus ja arvottiin vuonna 2012 toiminta-avustusta saaneiden yhdistysten joukosta viisi yhdistystä tarkastusta varten.

Sekä maksuperiaatepaperin että avustusohjeen lähetekeskusteluissa nostin esiin avustusten haku- ja tilanvarausprosessien sähköistämisen, joista tällä hetkellä vain osa on sähköisesti hoidettavissa. 2010-luvulla elettäessä pitäisi olla mahdollista saada koko homma hoidettua sähköisesti pelkästään jo saavutettavuudenkin vuoksi.

Nuortenpalvelujen maksuperiaatepaperissa kuvataan siis vuokrattaviin tiloihin liittyviä käytäntöjä. Esitin kokouksessa, että paperiin lisättäisiin kohta, jossa kuvaisimme, millaista toimintaa haluamme tiloissamme harjoitettavan.  Nuorisolain tavoitteissa on hyvät lähtökohdat toiminnalle, jollaista ainakin minä haluan nuorisopalveluden tiloissa nähdä toteutuvan. Myös meidän tilojenkäyttötavoitteena pitää olla nuorten aktiivisen kansalaisuuden sekä sosiaalisen vahviatamisen edistäminen ja toiminnan pitää olla sellaista, että siinä ovat lähtökohtina ”yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen”.

Maksuperiaatteiden lähetekeskustelun yhteydessä puhuttiin myös maksuluokista, joissa määritellään, mihin hintaan mikäkin ryhmä saa tiloja käyttää. Esillä oli vaihtehto, jossa ns. Ykkösluokkaan (pääasiassa ei maksuja) pääsisivät turkulaisten nuorisojärjestöjen ja -ryhmien lisäksi myös turkulaisten liikunta-, kulttuuri- ym. Yhdistysten nuorten ryhmät. Kannatin ajatusta, sillä siten saadaan tilapalveluiden piiriin enemmän nuorisoryhmiä, joilla potentiaalia järjestää toimintaansa halvemmalla/maksuttomissa tiloissa. Tähän asti lautakunta on päättänyt maksujen suuruudesta, mutta nyt asiaa ollaan siirtämässä vapaa-aikatoimialajohtajan päätettäväksi. Uudistus on sinällään hyvä, sillä se joustavoittaa hinnoittelua esim. hiljaisempien aikojen käyttöasteen nostamiseksi. Lautakunnalla on edelleen mahdollisuus puuttua hinnoitteluun käyttämällä otto-oikeuttaan toimialajohtajan päätöksiin, jos tarvetta ilmenee.

Elokuun kokouksessa sitten jatketaan näiden papreiden käsittelyä. Jossain vaiheessa lautakuntaan on tulossa myös päätös nuorisovaltuuston perustamisen seuraavista askelista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s