Marraskuun lautakunnassa Fendarin toiminnan esittelyä ja nuorisovaltuustoa

Lautakunnan kokous pidettiin tällä kertaa Amiraalistonkadulla Nuorten työpaja Fendarissa. Esityslistalla oli mm. nuorisvaltuuston perustamisen tilannekatsaus sekä nuorten palvelujen kansalaistoiminnan kokonaisuus.

Kokouksen aluksi tutustuttiin Fendarin toimintaan. Nuorten työpajatoiminta on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille. Pääsääntöisesti toimintaan osallistuvat ovat peruskoulun päättäneitä vailla toisen asteen tutkintoa olevia nuoria. Työpajoilta haetaan tukea paitsi kouluttautumiseen ja oikean alan löytymiseen myös elämänhallintaan. Nuorten työpajoille tullaan mm. TE-toimiston, etsivän nuorisotyön tai sosiaalitoimen kautta.

Tällä hetkellä tilanne on kuulemma se, että tulijoita on enemmän kuin paikkoja tarjolla. Esittelystä sekä käymästämme keskustelusta välittyi se kuva, että työpajatoiminta on erittäin tärkeä osa nuorten syrjäytymisen ehkäisyä ja sosiaalista vahvistamista. Tänä vuonna pajoilla on ollut jo yli 220 nuorta, joten tätä työtä ilmiselvästi tarvitaan. Pitkällä aikavälillä työpajatoiminta maksaa itsensä monin kerroin takaisin, varsinkin kun pidetään mielessä että yksikin syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa.

Lautakuntaa informoitiin nuorisovaltuuston tilanteesta. Nuorisovaltuuston perustaminen on nyt edennyt ehdokasasetteluun asti. Ehdokkaaksi on asettunut 87 henkilöä: 48 tyttöä ja 39 poikaa. Kaikki ehdokkaat ovat turkulaisten koulujen piiristä eli yhtään henkilöä ei ole asettunut koulujen ulkopuolelta ehdolle. Lisäksi on pari koulua, joista ehdokkaita ei ole ollenkaan, mikä on tietenkin koulujen ulkopuolisten ehdokkaiden puutteen lisäksi harmillista. Verrattuna kuitenkin joidenkin muiden kaupunkien tilanteeseen (Espoo/Vantaa) Turussa on suhteellisen hyvä tilanne, sillä ehdokkaita on kuitenkin reippaasti enemmän kuin täytettäviä paikkoja.

Ehdokasasetteluun on voinut vaikuttaa se, että nuorisovaltuustoa pystytetään nyt aikamoisella vauhdilla ja aikataulu on tiukka, joten tiedotus ei ole ollut niin perusteellista kuin mahdollista, ja samaan aikaan kysymyksessä on Turun historian ensimmäisen nuorisovaltuuston perustaminen, joten tietoisuus aiheesta ei välttämättä ole vielä levinnyt kovin laajalle.

Valtuuston valmisteluun liittyen nostiin esiin tiedottamiseen panostamisen myös koulujen ulkopuolella. Esimerkiksi Pansion vastaanottokeskuksessa asuvat nuoret eivät saa jäädä tiedotuskatveeseen.

Nuorisovaltuuston valmisteluun liittyen on asetettu tavoitteeksi saada nuorisovaltuutetuille puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupungin lautakuntiin ja valtuustoon. Kysymykseeni tavoitteen edistämisestä vastattiin, että nuorisovaltuusto suunnittelee ja vaikuttaa itse tavoitteen saavuttamiseksi. Nuorisolautakunnassa totesimme, että me voisimme olla ensimmäisten joukossa avaamassa oven nuorisovaltuustoon suuntaan.

Nuorisovaltuustovaalin tulos selviää 3.12. ja valtuusto kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa 28.1.2014 klo 17 Turun valtuustosaliin.

 
Kansalaistoiminnan tukemiseen liittyen kävimme läpi nuorten palveluiden eri osa-alueita. Muiden toimintojen lisäksi Nuorisopalveluiden vastuulla on järjestää koululaisten aamupäivä/iltapäiväkerhotoiminta. Turun kaupunki järjestää sekä omaa kerhotoimintaa että tukee kolmatta sektoria järjestämään ko. toimintaa. Lasten määrä on Turussa lähitulevaisuudessa kasvussa ja samaan aikaan näyttää siltä, että kaupungin yhteistyöjärjestöt eivät voi juurikaan kasvattaa kerhotoimintaansa. Toin esiin, että tilanteeseen pitää löytyä ratkaisu. Laki velvoittaa kuitenkin kerhotoiminnan järjestämiseen, joten viime kädessä on kaupungin vastuulla järjestää asia.

Kokouksessa saatiin myös kuulla, että OKM on myöntänyt Teräsrautelan nuorisotalolle rahoitusta 25 000 euroa visuaalisen kulttuuritoiminnan edellytysten parantamiseen. Hyvä homma!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s