LAL:n valtuustossa perinteisiä syysaiheita – toiminnan suunnittelua ja taloutta

LAL:n valtuusto kokoontui 16.11. syyskokoukseensa, missä päätettiin tulevasta toiminnasta ja taloudesta sekä valittiin hallitus kaudelle 2014-2015. Lisäksi päätettiin jäsenmaksujen suuruudesta vuodelle 2014. Valtuustossa kuultiin projektipäällikkö Riikka Pirkkalaisen esitys luonnontieteilijöiden koulutusmäärien vähentämiseen tähtäävästä Osuma-hankkeesta sekä toiminnanjohtaja Jari Lehdon katsaus työmarkkinatilanteeseen.

Toimintasuunnitelmasta päättämisen yhteydessä päätettiin myös opiskelijatoiminnan painopisteistä. Ensi vuoden päätavoitteena on lisätä ja vahvistaa työelämäyhteyksiä osana luonnontieteellistä yliopistokoulutusta. Toiminnassa panostetaankin siihen, että työelämäopintoja lisätään luonnontieteilijöiden tutkintoihin. Lisäksi vaikutetaan laitosten uusien opiskelijoiden aloitusohjelmiin.

Työelämäopintoihin liittyen nostin esiin harjoittelumahdollisuudet yliopistojen ulkopuolella. On ilmeistä, että opiskelija ei saa laitokselta riittävästi tukea harjoittelupaikan löytämiseen yliopiston ulkopuolelta. Yleinen käsitys työllistymismahdollisuuksista tuntuu edelleen olevan, että valmistua voi pääsääntöisesti – joko tutkijaksi tai opettajaksi. Luonnontieteilijöiden olisi tärkeää nähdä työllistymismahdollisuutensa myös näiden vaihtoehtojen ulkopuolella, sillä luonnontieteilijöiille on töitä monilla eri yhteiskunnan osa-alueilla ja laitosten tulisi tukea opiskelijoita tässä nykyistä monipuolisemmin. LAL on aiemmin teettänyt tutkimuksia opiskelijoiden ensimmäisistä työ- ja harjoittelupaikoista, ja onkin todettu, että ensimmäinen harjoittelupaikka määrittelee vahvasti tulevaa työuraa.

LAL:n järjesjestöyhteistyöhön liittyen ehdotin, että liitto voisi järjestää yhteisiä tapaamisia kaikille LAL-aktiiveille verkostoitumisen edistämiseksi. Mitä paremmin aktiiviset luonnontieteilijät tuntevat toisensa, sitä vaikuttavampaa yhteistyötä voidaan tehdä. Jatkossa siis järjestetään yhteisiä verkostoitumismahdollisuuksia LAL:n jaostotoimijoille, luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille, Akavassa toimiville LAL:laisille ja muille aktiiveille.

Hallitus jatkaa lähes nykyisellä kokoonpanolla. Tanja-Maria Ranta jää pois ja tilalle tulee vuoden 2014 alussa Janne Saarela Valtion ja yliopiston vaaliliitosta. Hallituksen jäsenet löytyvät täältä.

Varsinaisten jäsenten jäsenmaksua nostettiin 1 eur/kk (2014: 360 eur/vuosi) ja opiskelijan jäsenmaksua nostettiin 3 eur/vuosi (2014: 21 eur/vuosi). Opiskelijajäsenen jäsenmaksu on vuonna 2014 72 eur/vuosi, mikäli hän kuuluu työttömyyskassaan (2014 korotus siis 1 eur/kk). Opiskelijoiden jäsenmaksuja ei ole korotettu koko euroaikana tätä ennen. Tarkemmat tiedot jäsenmaksuista ja -alennuksista löytyvät Jäsenmaksut-kohdasta täältä.

Työttömyyskassan jäsenmaksu nousee ensi vuonna 17,50 eur/vuosi/jäsen. Valtuusto teki päätöksen olla vyöryttämättä tätä suoraan jäsenmaksuihin, joten siksi jäsenmaksuja ei koroteta edellä mainittua enempää. Työttömyyskassan jäsenmaksukorotus aiheuttaa liiton talouteen aikamoisen loven, mutta vuoden 2014 aikana yritetään saada korotusta vastaavia säästöjä aikaiseksi ilman varsinaisia leikkauksia toiminnassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s