Nuorisolautakunta kokoontui vuoden 1. kokoukseensa

Vuoden ensimmäisessä lautakunnan kokouksessa kuultiin mm. esittely nuorisotakuun toteutumisesta Turussa sekä keskusteltiin nuorisojärjestöijen avustusohjeen päivittämistyöstä.

Lautakunta jakaa erilaisia avustuksia paikallisille nuorisojärjestöille ja –ryhmille avustusohjeensa mukaisesti. Avustusohjetta on alettu päivittää viime kauden lautakunnan tahdon mukaisesti. Suurimmat muutokset paperissa ovat sopimuspohjaisten avustusten sekä järjestökesätyöavustusten lisääminen. Paperin tarkoituksena on toimia selkeänä infona avustuksista kiinnostuneille ryhmille, kun avustuksia on aika monia erilaisia.

Aiemmin on noussut esiin liittää avustukset paremmin nuorisolain ja nuorisopalveluiden strategian tavoitteisiin. Tarkoituksena kun on, että jakamamme rahat menisivät kohdennetummin nuorista itsestään lähtevään toimintaan, jossa huomioidaan mm. yhdenvertaisuus, avoimuus ja nuorten kasvun tukeminen. Mielestäni on hyvä, että uuteen paperiin kirjataan nyt selkeästi nämä tavoitteet.

Paperiin kirjataan myös näkyviin järjestökesätyöavustus, jota järjestöjen on siis mahdollista hakea palkatakseen nuoren kesätöihin. Avustus on palkkatuki, jonka avulla voisi palkata nuoren yleishyödylliseen tehtävään, esimerkiksi leiritoimintaan. Nuorelle pitää maksaa TES:n mukaista palkkaa ja näin ollen avustus on osa palkasta eli järjestö maksaa loppuosan nuoren palkasta itse.

Aiemmin olen peräänkuuluttanut hakuprosessin sähköistämistä, kun elämme kuitenkin 2010-lukua. Tällä hetkellä koko prosessin sähköistäminen ei tässä aikataulussa kuulemma ole mahdollista, mutta työtä jatketaan kyllä. Avustusohje hyväksytään helmikuun lautakunnassa ja se astunee voimaan 1.5. alkaen.

Lautakunta päätti myös avustusmäärärahojensa jaosta. Aiemmin on jo päätetty jakaa sopimuspohjaisina avustuksina 123 000 euroa. Toiminta-avustuksina jaetaan 152 000 euroa, ja projektiavustuksina 25 000 euroa. Järjestökesätyöavustuksiin suunnataan 9 000 euroa.

Lautakunta kuuli selvityksen Nukkumajoen kämpän tilanteesta. Aiemmin ongelmana on ollut matala käyttöaste. Viime vuoden aikana Nukkumajoen käyttöastetta saatiin kuitenkin mainonnan avulla nostettua, reippaasti yli asetetun tavoitteen. Kuten aiemminkin, esille nousi varsin kriittisiä puheenvuoroja siitä, onko Nukkumajoen kämpän rahoittaminen järkevä nuorisopalveluiden toimintamuoto. Osa lautakunnasta olisi selvästi halunnut luopua palvelusta, ja vedottiin mm. kämpän 12 000 euron vuosikustannuksiin. Itse kuitenkin näen tässä vaiheessa, että kustannus on melko minimaalinen, sillä kyseessä ei ole nuorisopalveluiden budjetin kannalta kovin kummoinen summa. Varsinkin, kun kuulimme että kämppä on ollut hyödyllinen mm. erityisnuorten käytössä.

Kyselin taas aiemmin esiin nostetusta aiheesta: lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten mahdollisuudesta käyttää mökkiä ja kuulimme, että hieman on siltä suunnalta tullut varauksia. Lautakunta päätti kuitenkin palauttaa koko asian valmisteluun ja pyysimme tarkempia tilastoja mökin käyttäjistä ym. Jutun selvittely siis jatkuu seuraavassa kokouksessa. Silloin haluan kuulla myös asiaa kriittisesti arvioineiden kokoomuslaisten suusta, miten mahdollisesti säästyvät rahat käytettäisiin hyödyllisemmin, varsinkin nyt kun kämpän käyttöastetta on jo saatu nostettua merkittävästi.

Nuorisotakuusta nousi esiin se, että edelleen haasteena on tavoittaa aiemmin koulunsa päättäneet nuoret. Vuoden 2014 haku-uudistuksen mukaan koulunsa päättäneet nuoret ovat yhteisvalinnassa etusijalla, joten aiemmin valmistuneiden ahdinko korostuu. Onhan selvää, että suoraan koulun penkiltä opintoja on helpompi jatkaa kuin välivuosien jälkeen.

Suunnitteilla on laajentaa seinättömän pajan työmahdollisuuksia. Idea on ihan kannatettava, sillä kaupungilla on monia eri tahoja jotka voisivat ottaa nuoria töihin. Keissin on kuitenkin aika laaja ja se olisi syytä tehdä koordinoidusti. Asian valmistelua jatketaan kaupungin nuorisotakuun työryhmässä. Nuorisotakuun toteutumisestakin pyysimme tarkempia lisätietoja, sillä nyt asiasta liikkuvat tiedot eivät ole kovin tarkkoja.

Nuorisovaltuustovaalit on pidetty ja valtuuston ensimmäinen kokous pidetään 28.1. kaupungintalon valtuustosalissa. Kokous on kaikille avoin. Tsemppiä uusille nuorisovaltuutetuille tärkeään tehtäväänsä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s