Huhtikuun lautakunnassa toiminta-avustukset ja Moision kirjasto

Nuorisolautakunta piti huhtikuun kokouksensa torstaina 24.4.2014. Keskeisimmät asiat olivat Moision kirjastotilan siirto nuorisopalveluille, turkulaisille nuorisojärjestöille myönnettävät toiminta-avustukset sekä puhe- ja läsnäolo-oikeuden myöntäminen lautakunnan kokouksiin nuorisovaltuuston edustajalle.

Nuorisolautakunta päätti, että Moision koulun yhteydessä oleva kirjastotila siirretään nuorisopalvelujen hallintaan. Kulttuurilautakunta päätti 9.4.2014 luopua Moision kirjaston tiloista.

Nuorisopalveluilla on tällä hetkellä tarpeeseen nähden liian pienet tilat käytössään Moisiossa, joten paremmat tilat tulevat tarpeeseen. Samalla (kulttuurilautakunnan) päätös merkitsee sitä, että Moision kirjaston muille kuin lapsille ja nuorille tarjotut palvelut loppuvat. Muutoksen jälkeen tilassa on toimintaa pääasiassa enää lapsille ja nuorille suunnatusti. Moision kirjastopiste toimii silti edelleen lainaus- ja palautuspisteenä.

Nostin esille kokouksessa sen, että alueen asukkaat ovat keränneet adressia kirjaston säilyttämisen puolesta. Toin ilmi myös, että kirjastotoimintaa supistettaessa on huolehdittava, että alueen asukkaat saavat palvelun joka tapauksessa. Esimerkiksi kunnollisista kulkuyhteyksistä vastaavan palvelun yhteyteen on huolehdittava. Alueella käy nykyisin kirjastoauto, jota alueen aikuiset käyttävät kirjastoa innokkaammin.

Korostin myös nuorten kirjastopalveluiden säilyttämisen merkitystä alueella, niistä on pidettävä kiinni. Päätöksen myötä työvoiman käyttö pisteessä ei laske, sillä paikalla työskentelee edelleen kerran viikossa kirjastovirkailija. Näin ollen työ kohdistuu entistä enemmän lapsiin ja nuoriin, mikä on turkulaislasten ja -nuorten kannalta mukava asia. Suunnitelmana on, että tilassa tehdään jatkossa yhteistyötä nuorisopalveluiden ja kirjaston välillä nuorten mediakasvatukseen liittyen. Lisäksi meille vakuutettiin, että lasten ja nuorten kokoelman osalta aineiston huoltamista ja ylläpitoa jatketaan.

Lasten ja nuorten kannalta muutokset Moision kirjastotilassa lienevät siis kehitystä parempaan suuntaan, vaikka tietenkin on äärimmäisen harmillista, että aikuisten kirjastopalveluista näiltä osin luovutaan.

Kirjastoasioiden lisäksi lautakunta päätti turkulaisille nuorisojärjestöille myönnettävistä toiminta-avustuksista. Avustuksia myönnettiin yhteensä 149 600 euroa. Hakemusten lukumäärä laski verrattuna aiempaan, mutta tämä johtunee aiempaa paremmasta ohjeistuksesta avustusten hakemiseen liittyen.

Lautakunta päätti niin ikään nuorisovaltuuston jäsenelle myönnettävästä puhe- ja läsnäolo-oikeudesta kokouksissamme. Asian käsittelyn yhteydessä nostin esiin mahdollisuuden avata kokouksiamme laajemmallekin seuraajakunnalle. Esitin, että lautakunta voisi pitää kuntalaisille avoimia kokouksia. Ilokseni asia otettiin hyvin vastaan ja puheenjohtajisto lupasi ottaa asian valmisteluunsa.

Seuraava kokouksemme onkin sitten toukokuussa, eli silloin kun on jo melkein kesä!

 

 
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s