Elokuun lautakunnassa aamu- ja iltapäivätoiminnan maksukorotukset sekä Haritun nuorisotalon lakkauttaminen

Lautakunnan kokouksessa käytiin lähetekeskustelu vuoden 2015 talousarviosta, päätettiin korottaa aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja sekä päätettiin lakkauttaa Haritun nuorisotalo. Uudistamisohjelma 2:n tarjoilema kylmä kyyti alkaa siis näkyä nyt käytännön toimina meidänkin lautakunnassamme.

Talousarvion lähetekeskustelu oli lavea ja perusteellinen.  Kaupungin taloustilanteeseen puuttuva leikkauspaperi Uudistamisohjelma 2 sanelee joukon muutoksia, joista pieni osa on sentään ihan hyviäkin.

Kaupungin tilojen vuokraamista aiotaan tehostaa sähköisen järjestelmän avulla, mikä kokoaa vuokrattavat tilat yhteen. Tämä idea on kannatettava, sillä nuorten palveluiden näkökulmasta varaussysteemit tarvitsevat kyllä yhdenmukaistamista ja kokoamista.

Nuoria kaavaillaan tulevaisuudessa vertaisohjaajiksi nuorisotaloihin. Vastaava malli on kuulemma esimerkiksi Vantaalla käytössä. Vannotimme kokouksessa, että Turussa tulee jatkossakin olla päteviä ja ammattitaitoisia nuoriso-ohjaajia, eikä työtä saa sälyttää vertaisohjaajien kontolle esimerkiksi pienempien palkkakustannusten toivossa. Toisaalta vertaisohjaaminen voi olla nuorelle hyödyllistä ja antoisaa esimerkiksi saadun työkokemuksen vuoksi. Tästä lautakunta varmasti kuulee vielä jatkossa, ja seuraamme mallin käyttöönottoa.

Eri ikäisten asiakkaiden maksuryhmiä tullaan myös tarkistamaan lähitulevaisuudessa. Nuorten palveluiden osalta tämä koskee lähinnä Seikkailupuiston maksuja.

Nuorisotaloverkko säilynee ennallaan nyt, kun Haritun nuorisotalon lakkautuksesta päätettiin. Lautakunnalle perusteltiin lakkautusta pienentyneillä kävijämäärillä ja Ilpoisten nuorisotilan läheisyydellä. Kyselimme harittulaisten nuorten palveluista tulevaisuudessa, ja kuulemamme mukaan nuorisotyöhön aiotaan nuorisotalon lakkauttamisesta huolimatta panostaa alueella myös jatkossa.

Myös ruotsinkielisessä nuorisotoiminnassa on tapahtunut tilamuutos. Aiemmin Zabadakin toiminta on järjestetty Katedralskolanilla, mutta remontin vuoksi tiloista on täytynyt poistua. Jatkossa ruotsinkielinen nuorisotoiminta on Folkhälsanin tiloissa Vartiovuorenkadulla. Toivottavasti nuoret löytävät muuttaneen tilan omakseen.

Kokouksessa oli esillä myös aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien kirje, jossa lautakuntaa informoitiin rahantarpeesta, mikäli palvelut halutaan pitää tähän astisella tasolla. Käytännössä meillä oli muutama vaihtoehto: olla myöntämättä avustusta, myöntää avustus lautakunnan budjetista (jolloin summa olisi pois muusta nuorisotoiminnasta) ylittää budjetin valmisteluluku tai sitten kompensoida palveluntuottajien rahantarve nostamalla maksuja.

Ryhmämme jätti kokouksessa muutosesityksen, jossa esitettiin maksukorotusten torjumista, ja nuorisopalveluiden talousarvion ylitystä 50 000 eurolla aamu- ja iltapäiväpalveluiden kustannusten kattamiseksi. Äänestyksen jälkeen esityksemme kuitenkin hävisi äänin 7-3, joten korotus tulee voimaan vuoden alusta. Korotus koskee kello yhdentoista ja viiden välillä järjestettävää toimintaa ja on kymmenen euron suuruinen.

Totesin asiasta päätettäessä, että budjetin kasvattaminen 50 000 eurolla olisi mitätön lisäys nuorisopalveluiden kymmenen miljoonan vuosimenoihin. Kymmenen euron korotus voi olla monille lapsiperheille merkittävä summa etenkin nyt, kun lapsiperheiltä leikataan monelta suunnalta. Tämä ei kuitenkaan suurinta osaa päätöksentekijöistä hetkauttanut.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s