Puheeni vappuna 1.5.2015

Turun vasemmistoliiton vappujuhlassa Vanhalla Suurtorilla

Hyvät toverit, turkulaiset ja muut vapun eli Työväen juhlapäivän viettäjät,

Pari viikkoa sitten käytiin eduskuntavaalit ja tällä hetkellä valmistaudutaan hallituksen muodostamiseen sekä hallitusohjelman kirjoittamiseen. Hallitusohjelma vaikuttaa paljolti siihen, miten maa makaa tulevina vuosina. Vaalien alla käytiin paljon keskustelua talouspolitiikkaan ja työelämään liittyen. Sama keskustelu jatkuu edelleen.

Näin työväen juhlapäivänä on oivallinen hetki puhua itse juhlan aiheesta, työstä. Mikäli se porvaripuolueista on kiinni, emme tule varsinaista työn juhlaa lähivuosina näkemään. Saattaa nimittäin olla, että jatkossa pöydällä on entistäkin enemmän ehdotuksia työelämän heikennyksistä, kuten työajan pidentämisestä, palkkojen leikkaamisesta, työehtosopimusten yleissitovuuden löysentämisestä ja eläkeiän nostosta.  Oikeistopuolueiden mukaan näillä keinoilla saamme maan talouden tasapainoon.

Hyvät ystävät,

Ei käy päinsä se, että hyväksymme usein toistellun näkemyksen talouskuripolitiikan välttämättömyydestä. Nyt tarvitaan elvytystä ja ihmisten ostovoiman turvaamista. Julkisilla investoinneilla saadaan työpaikkoja – ja kun ihmisillä on työpaikkoja ja varaa kuluttaa, on valtiolla myös veronmaksajia ja yrityksillä asiakkaita.

Ei käy päinsä myöskään se, että keskitymme pelkästään kotimaan tilanteeseen. Kun myös muualla maailmassa, esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa, tehdään työtä reiluin pelisäännöin, työläisten elinolot  paranevat  ja maailma on hieman oikeudenmukaisempi paikka elää. Suurten tulo- ja varallisuuserojen tasoittaminen lisää ihmisten välistä tasa-arvoa. Tämä auttaa myös meitä suomalaisia – kun kehittyvien yhteiskuntien tilanne paranee, on meillä myös paremmat mahdollisuudet saada jähmettynyt vientimme liikkeelle.

Talouskuripolitiikan kritisoiminen ja työllisyyden parantaminen eivät yksinään riitä, jos emme vastaa ongelmista suurimpaan – ilmastonmuutokseen. Täältä Suomen Turusta katsottuna ilmastonmuutos voi tuntua kaukaiselta, mutta sen seurauksena tulleet ongelmat vaikuttavat myös meidän arkeemme täällä. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat taloudelliset ja ympäristöongelmat muualla maailmassa aiheuttavat köyhyyttä, pakolaisuutta ja hätää. Hidastamalla ilmastonmuutosta ja lopettamalla luonnonvarojen   tuhlaamisen  takaamme sen, että länsimaiden ja kehittyvien maiden epätasa-arvoisuus ei enää entisestään lisäänny.

Hyvät toverit,

Torpataksemme nämä uhkakuvat, tarvitaan ihmisiä, jotka tarttuvat toimeen. Tarvitaan vasemmistoa, joka nostaa ongelmat esiin ja ennen kaikkea – joka tarjoaa toimivia ratkaisuja niihin. Tarvitaan vasemmistoa, joka tekee yhteistyötä kansalaisliikkeiden ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Tarvitaan vasemmistoa, joka levittää tietoa ja puhuu asioista ymmärrettävällä tavalla.

Hyvinvointiyhteiskunnan rakenteet on turvattava. Vasemmistolle hyvinvointiyhteiskunta tarkoittaa sitä, että jokaiselle turvataan mahdollisuudet asuntoon, toimeentuloon, sivistykseen ja hoivaan. Meidän hyvinvointiyhteiskunnassamme niin lapset ja nuoretkin kuin vanhukset saavat tarvitsemansa tuen ja voivat elää hyvää elämää.

Vasemmiston tavoitteena on työelämä, jossa pelataan reiluilla ehdoilla. Vasemmiston tavoitteena on, että Suomen talous toimii niin, että voimme säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan. Vasemmiston tavoitteena on, että toimimme ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Vasemmiston tavoitteena on yhteiskunta, jossa rauha ja tasa-arvo toteutuvat.

Hyvää vappua toverit!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s