Turun Vasemmisto: Koulutusleikkauksilla viedään pohja hyvinvoinnilta

Maamme hallituksen kasvatukseen ja koulutukseen kohdistamat leikkaukset vaikuttavat dramaattisesti kuntiin. Subjektiivista päivähoito-oikeutta aiotaan rajata ja päivähoitomaksuja korottaa. Sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa ryhmäkokoja aiotaan kasvattaa merkittävästi.  Tämä lisää rauhattomuutta, vähentää lasten saamaa tukea ja kasvattaa henkilöstön jo valmiiksi suurta kuormitusta. Lisäksi leikkaukset lisäävät työttömyyttä, sillä ne kohdistuvat erityisesti henkilöstöön palkkakulujen muodostaessa merkittävän osan koulutuksen ja kasvatuksen kustannuksista.

Vasemmisto vaatii, että Turun kaupunginvaltuuston käsittelyyn tulevassa vuoden 2016 budjetissa on panostettava lapsiin ja nuoriin leikkausten sijaan. Vasemmistoliiton kasvatus- ja opetuslautakunnan ryhmä esitti kaupungin budjettiin lisämäärärahaa, jolla saataisiin torjuttua esillä olevat, uhkaavat leikkaukset. Kasvattamalla budjettia saataisiin ryhmäkokojen kasvattaminen sekä 90 henkilön työpanoksen leikkaaminen vältettyä. Lisäksi koulunkäynnin ohjaajien määrä pysyisi nykytasolla ja toisen asteen koulutuksen palvelut voitaisiin turvata.

”1990-luvun lapset maksoivat laman seuraukset kalliisti, se kannattaa muistaa. Nyt tehtävissä päätöksissä ei pidä tuijottaa pelkästään euromääräisiä säästöjä, vaan on tarkasteltava leikkausten seurauksia myös pidemmän ajan kuluessa. Hyvinvointi-Suomi perustuu laadukkaaseen koulutukseen ja korkeaan osaamiseen, eikä tilannetta paranneta lyhytnäköisillä päätöksillä,” toteaa Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Anna Mäkipää. Massiivisten säästöjen sijaan nyt tulisikin panostaa koulutukseen ja sen kautta yhteiseen tulevaisuuteen. ”Osaava ja hyvinvoiva kansakunta onnistuu kyllä maansa talouden pelastamisessa, mutta tekemällä kohtalokkaita leikkauksia lakkaamme olemasta sellainen,” lopettaa Mäkipää.

 

Lisätiedot

Anna Mäkipää, p. 050 307 4423

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s