Turun Vasemmisto: Täysi tuki lasten tasa-arvolle!

Kannanotto Turun Vasemmistoliiton syyskokouksesta
julkaisuvapaa heti

Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä esitti kaupungin budjettikäsittelyn yhteydessä, että rajauksia subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ei tehdä eikä ryhmäkokoja kasvateta. Budjettikirjauksen perusteella tähän tärkeään asiaan tullaan vielä palaamaan. ”Turun kaupungilla on nyt loistava tilaisuus profiloitua lasten kaupunkina sekä tehdä selkeä arvovalinta lapsiperheiden hyväksi. Esimerkiksi Helsinki, Kotka, Tampere, Hämeenlinna ja Valkeakoski ovat jo päättäneet, etteivät ne toimeenpane hallituksen varhaiskasvatusleikkauksia ensi vuonna”, Mäkipää kannustaa ja jatkaa: ”Mikään ei estä kaupunkeja pitämästä yllä nykyistä palvelutasoa, vaikka lakeja heikennettäisiinkin. Turun Vasemmistoliitto haluaa osaltaan pitää huolta siitä, että myös Turun kaupunki turvaa jatkossa kaikille lapsille yhtäläiset oikeudet varhaiskasvatukseen.”

Sipilän hallitus esittää, että lasten tasa-arvoinen oikeus varhaiskasvatukseen puretaan ja päiväkotien ryhmäkokoja kasvatetaan. Turun Vasemmistoliiton mielestä lasten subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen on niin arvokas asia, että siitä on pidettävä kiinni. Myös ryhmäkokojen kasvattaminen johtaisi palvelun laadun heikkenemiseen.

Jos oikeutta täyspäiväiseen varhaiskasvatukseen rajoitetaan, voi se lisätä perheiden jaksamisongelmia ja perheille tarkoitetun kotiavun tarvetta, ja tulee pahimmillaan johtamaan lisääntyneeseen lastensuojelutarpeeseen sekä huostaanottoihin. Turun Vasemmistoliitto muistuttaa, että tutkimusten mukaan huono-osaisuus ja mielenterveysongelmat voivat ilman ennaltaehkäiseviä toimia periytyä sukupolvelta toiselle. ”Kaikki tietävät 90-luvun laman huolestuttavat vaikutukset lapsiin. Kun varmistamme tasa-arvoiset mahdollisuudet varhaiskasvatukseen jokaiselle lapselle, turvaamme monelle tasapainoisemman tulevaisuuden”, toteaa Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Anna Mäkipää.

Lisäksi hallitus on korottamassa päivähoitomaksuja ja koululaisten iltapäiväkerhojen maksuja. Sipilän hallituksen tavoittelemat ”säästöt” tulevat kuitenkin pitkällä aikavälillä kalliiksi, sillä epätasa-arvoa kasvattamalla ja varhaiskasvatuksen laatua heikentämällä ei synny säästöjä.

Turun kaupungilla on nyt oivallinen paikka sijoittaa kannattavalla tavalla tulevaisuuteen ja Turun Vasemmistoliitto antaa täyden tukensa, jotta jokaisen lapsen tasa-arvoinen oikeus varhaiskasvatukseen saadaan turvattua vanhempien tilanteesta riippumatta.

Tutustu myös Vasemmistoliiton kampanjaan #älävarastalapsilta http://www.vasemmisto.fi/paivahoito/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s