Turun Vasemmisto: Pakkolait pysykööt ikijäässä

Kannanotto 4.2.2016

Pääministeri Juha Sipilä kertoi porvarihallituksen jäädyttäneen pakkolakien valmistelun työmarkkinajärjestöjen palattua neuvottelupöytään (31.1.). Samaan hengenvetoon Sipilä kuitenkin ilmoitti pakkolakien valmistelun jatkuvan välittömästi, jos työmarkkinaneuvottelut kariutuvat.

Turun Vasemmisto katsoo, että yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltaessa työntekijäosapuolen ei pidä suostua mihin tahansa – vaikka pakkolaeilla uhataankin.

– Neuvotteluista julkisuuteen kantautunut huhu ensimmäisen sairaslomapäivän säilymisestä palkallisena kuulostaa hyvältä. Tämä ei kuitenkaan riitä. Työntekijäpuolen on kamppailtava myös muun muassa määräaikaisten työntekijöiden ja silpputöitä tekevien työläisten arjen parantamiseksi. Pitää muistaa, että kauppojen aukioloaikojen vapauttamisella heikennettiin jo perheellisten palvelualan työntekijöiden tilannetta, Turun Vasemmiston puheenjohtaja Anna Mäkipää huomauttaa.

Turun Vasemmisto katsoo, että työehtojen heikennyksiin ei pidä suostua, ja määräaikaisten työntekijöiden asemaa ei saa heikentää entisestään. Ammattiliittojen on huolehdittava myös asiallisista palkankorotuksista. Koska euromaa Suomi ei voi vauhdittaa vientiään esimerkiksi devalvoimalla valuuttaansa, kotimaisen kysynnän turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Taloudellisesti kovina aikoina yritysten on tingittävä voitoistaan. Työntekijät eivät voi aina olla joustava osapuoli, Mäkipää sanoo.

Mäkipää muistuttaa työntekijöiden taistelevan ennennäkemätöntä elinkeinoelämän vyörytystä vastaan, minkä mahdollistaja on kolmen porvaripuolueen määrätietoinen toiminta työntekijöiden oikeuksien, palkkatason ja työhyvinvoinnin heikentämiseksi.

– On ennenkuulumatonta, että länsimaisen oikeusvaltion valtapuolueet hyökkäävät työntekijöitä vastaan pakkolaeilla, jotka romuttavat työmarkkinoiden sopimusvapauden.

Turun Vasemmisto katsoo, että ay-liikkeen on pidettävä lakkoase käyttövalmiina, jos yhteiskuntasopimusneuvottelut kariutuvat työnantajapuolen kohtuuttomiin vaatimuksiin ja porvarihallitus jatkaa valitsemallaan kurjistusten tiellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s