Naistenpäivän puhe

Puheeni naistenpäivän mielenosoituksesta 8.3.2016 Turun kauppatorilla

Hyvät feminismin ja tasa-arvon edistämisestä kiinnostuneet ystävät, turkulaiset

juuri tällaisena aikana tuntuu erityisen tärkeältä viettää naistenpäivää ja vaatia yö takaisin. Maassa suunnittellaan parhaillaan mm. pienipalkkaisten naisten asemaa heikentävän yhteiskuntasopimuksen solmimista ja yleinen ilmapiiri on koventunut merkittävästi. Rasismi ja naisvihamielinen puhe on yleistynyt ja arkipäiväistynyt.

Maan hallitus on omassa ohjelmassaan todennut, että ”naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia Suomessa”. Se on kyllä ihan kiva lause, mutta osoittaa käytännössä hallituksen välinpitämättömyyden mitä tulee tasa-arvoon ja sen edistämiseen.

Ensinnäkin se on likimain ainut sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvä kirjaus hallitusohjelmassa, toiseksi se on epäkonkreettinen, epätosi ja vahvistaa vääristynyttä käsitystä vain kahdesta tosilleen vastakkaisesta sukupuolesta

Lisäksi hallituksen tekemä politiikka vie tasa-arvoa vuosikymmeniä taaksepäin. Esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus pistää naiset koteihin lapsia hoitamaan, ja naisvaltaiselle julkiselle sektorille tehtävät leikkaukset vievät töitä etenkin juuri naisilta. Hallituksen toimet sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen osalta ovat toistaiseksi olleet olemattomia, eikä esimerkiksi jo loppuvuodesta lupailtua hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa ole vieläkään saatu aikaiseksi. Kun hallitus sivuuttaa näin häikäilemättömästi tasa-arvon toteutumiseen liittyvät kysymykset, on meidän tehtävämme, hyvät kuulijat, olla täällä pitämässä tasa-arvosta meteliä ja olla osaltamme muistuttamassa näiden teemojen tärkeydestä sekä vaatimassa oikeuksiamme!

Myös vallanpitäjien salien ulkopuolella näkyy muutoksia. Naiset ja naisten turvallisuus on valjastettu kelpo keppihevoseksi rasistisiin tarkoitusperiin. Katupartiot ovat vähentäneet hyvin monien turvallisuutta ja jo tällä hetkellä on valtavasti ihmisiä, jotka sukupuolensa tai ihonvärinsä takia eivät voi kulkea turvallisesti Turun keskustassa. Ratkaisu tähän ei voi olla mikään muu kuin kaikkien yhdenvertaisuuden ja koskemattomuuden johdonmukainen puolustaminen ja yhteistoiminta näiden tavoitteiden eteen. Mikäli naisten turvallisuudesta ollaan huolissaan, tulisi keskustelun kohdistua itse asiaan, eikä näennäisiin sivuseikkoihin.

Jokaisella on oltava tasavertaiset oikeudet elää turvallisesti ja määritellä oma identiteettinsä ilman muiden asettamia ehtoja.

Näin naistenpäivänä, hyvät kuulijat, minulla on yksi toivomus. Meidän on toimittava jatkossakin rohkeasti rasismin, vihan ja väkivallan lopettamiseksi ja näyttää sankoin joukoin, miten Turku liittyy osaksi maan ja maailmanlaajuista vyöhykettä, jossa kaikilla on oikeus kulkea turvassa ja jossa kaikilla on oikeus kulkea juuri sellaisena kuin on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s