Aloite sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseksi hyvinvointitoimialan palveluissa

Jättämäni aloite sosiaali- ja terveyslautakunnassa 31.5.2016

On paljon turkulaisia, jotka kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Heillä pitää olla oikeus käyttää hyvinvointitoimialan palveluita pelkäämättä syrjintää.

Valitettavasti syrjimättömyys ei aina toteudu. Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen tulosten perusteella sateenkaarinuoret kokevat syrjintää sekä koulussa että sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tutkimuksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluissa on pahimmillaan nuorilta saatettu evätä palveluita seksuaalisen suuntautumisen takia tai homoseksuaalisuus on voitu tulkita syyksi mielenterveyden ongelmiin. Aina nuoret eivät uskalla kertoa seksuaalisesta suuntautumisestaan työntekijöille, koska pelkäävät, ettei sitä osata kohdata asiallisesti.

Osana Yhdenvertainen vanhuus -projektia kartoitettiin sateenkaarisenioreiden kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista. Hieman yli sadasta yli 50-vuotiaasta vastaajasta 30 prosenttia oli jättänyt kerran tai useammin käyttämättä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita epäasiallisen kohtelun pelossa. Väestön ikääntyminen edellyttää myös sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä. Ikäihmiset eivät ole yhtenäinen joukko, vaikka he edustavatkin tiettyä ikäryhmää. Haasteita muiden palveluiden ohella voi olla etenkin asumispalveluiden piiriin päätyessä ja monia saattaa askarruttaa hoitohenkilöstön suhtautuminen omaan identiteettiin.

Syrjivien ja epäasiallisten käytäntöjen takana voi olla tiedon ja osaamisen puute. Siksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaan voidaan vaikuttaa lisäämällä sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöiden tietoisuutta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Esitän, että hyvinvointitoimialalla

  • selvitetään työntekijöiden tarve koulutukseen sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta
  • selvitetään, millaista koulutusta työntekijät saavat sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta ja millaista koulutusta työntekijöiden tulisi saada
  • selvitetään, miten varmistetaan koulutuksen ja perehdytyksen keinoin, että jokaisella asiakkaiden kanssa työskentelevällä työntekijällä on vähintään perustiedot sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s