Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa parannettava sosiaali- ja terveyspalveluissa

Tiedote 31.5.2016

”On paljon turkulaisia, jotka kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Heillä pitää olla oikeus käyttää hyvinvointitoimialan palveluita pelkäämättä syrjintää”, linjaa sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Anna Mäkipää (vas.). Mäkipää jätti aihetta koskevan aloitteen tiistaina 31.5.2016 sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa.

Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen tulosten perusteella sateenkaarinuoret kokevat syrjintää sekä koulussa että sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Yhdenvertainen vanhuus -projektissa kartoitettiin sateenkaarisenioreiden kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista. Hieman yli sadasta yli 50-vuotiaasta vastaajasta 30 prosenttia oli jättänyt kerran tai useammin käyttämättä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita epäasiallisen kohtelun pelossa.

Syrjivien ja epäasiallisten käytäntöjen takana voi olla tiedon ja osaamisen puute. Siksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa voidaan parantaa lisäämällä sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöiden tietoisuutta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

”Varmistamalla, että hyvinvointitoimialan työntekijöillä on perustiedot sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta päästään jo iso askel eteenpäin siinä, että monen elämä muuttuu inhimillisemmäksi. Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään ominaisuuksiensa tai identiteettinsä vuoksi sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämistä”, muistuttaa Mäkipää.

Lue aloite kokonaisuudessaan täältä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s