It-hankintojen ykköstavoite kaupunkilaisten paremmat palvelut

Kunnallistoimikunnan kannanotto 1.9.2016

Kunnissa on valtavat määrät it-järjestelmiä ja niitä hankitaan jatkuvasti lisää. Hyvin toimivat sähköiset järjestelmät parantavatkin toiminnan laatua, kun työnteko sujuvoituu.

Esimerkiksi sote-puolella siirtyminen vanhoista potilastietojärjestelmistä uusiin, hyvin toimiviin ja huolellisesti suunniteltuihin järjestelmiin parantaa palveluiden laatua, kun prosessit sujuvoituvat ja kevenevät.

”Usein kuulee julkishallinnon it-hankinnoista, joissa niin budjetit kuin aikataulutkin paukkuvat ja kustannukset ovat tähtitieteellisiä. Rahaa on mahdollista säästää vanhoista järjestelmistä luopumalla sekä määrittelemällä ja suunnittelemalla niitä korvaavat järjestelmät huolellisesti ja käyttäjäehtoisesti. Nyt meneillään oleva UNA-hanke vaikuttaa toteutuvan näillä ehdoilla”, toteaa Turun Vasemmiston puheenjohtaja Anna Mäkipää.

Turun kaupungin tulisi ottaa tavoitteekseen, että uudet it-järjestelmät rakennetaan lähtökohtaisesti avoimilla rajapinnoilla ja mieluiten avoimella lähdekoodilla, jolloin hankitut järjestelmät saadaan keskustelemaan keskenään ja niitä pystytään muokkaamaan sekä korjaamaan tarvittaessa ilman alkuperäistä järjestelmätoimittajaa. Tämä luo parhaimmillaan uutta pienyrittäjyyttä, työtä ja osaamista Suomeen, pitää kustannukset hallinnassa ja estää toimittajaloukkuja.

Kun Turku pitää ohjelmat ja niiden hallinnan itsellään, se saa myös päättää mitä niillä tehdään. ”Turun kaupunki ei saa ajaa itseään it-firmojen lypsylehmäksi. Avoimen lähdekoodin ja rajapintojen it-hankinnat varmistavat, että hyötyjä on kaupunki ja sen asukkaat, eivät voittoa tavoittelevat yritykset”, toteaa Mäkipää.

”Kaikkien järjestelmähankintojen kirkkaana johtoajatuksena tulee joka tapauksessa olla kaupunkilaisten palvelujen laadun ja saatavuuden parantaminen, sillä hehän palveluja käyttävät ja ne viime kädessä maksavat”, summaa Mäkipää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s