Turun Vasemmisto: Sote-uudistuksen parannettava palveluita!

kunnallistoimikunnan kannanotto 20.10.2016

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina sote-uudistusta, jonka alkuperäiset ja hyvät tavoitteet näyttävät jääneen yksityistämis- ja valinnanvapauskiihkoilun jalkoihin. Turun Vasemmisto vaatii, että uudistuksessa on palattava alkuperäisiin tavoitteisiin eli palveluiden parantamiseen ja väestön terveyserojen kaventamiseen.

”Nyt esillä olevan valinnanvapauden tavoittelun hyödyt ovat kyseenalaiset, sillä valinnanvapaus ei paranna palveluketjuja, vaan hajanaiset palvelut lisäävät kustannuksia ja kasvattavat terveyseroja entisestään”, toteaa Turun Vasemmiston puheenjohtaja Anna Mäkipää.

Ruotsissa valinnanvapaus on lisännyt palveluiden käyttöä eniten hyvin toimeentulevien ja kaupunkilaisten keskuudessa, mutta ei vähävaraisten ja syrjäseutujen asukkaiden keskuudessa. Kaavailtu valinnanvapaus ei tue saumattomien palveluketjujen järjestämistä. ”Miten käy esimerkiksi niille moniongelmaisille, jotka eivät osaa tai kykene valitsemaan itselleen palveluita?”, Mäkipää penää.

Turun Vasemmisto vaatii kansan terveyseroja kiihdyttävän näköalattoman valinnanvapaus- ja yksityistämiskiihkoilun jämerää suitsimista. ”Sote-uudistus on susi syntyessään, jos terveyspalvelut uhrataan yksityisille, monissa tapauksissa arveluttavaa verosuunnittelua harrastaville, suurtoimijoille. Tämä tarkoittaisi kasvavia kuluja ja laaduttomampaa hoitoa. Lopputulema olisi siis jotain aivan muuta, mitä alun perin tavoiteltiin”, Mäkipää sanoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s