Valinnanvapaus vain harvojen vapautta

Kirjoitukseni Uusi päivä -lehdessä 3.12.

Hallitus on valmistellut sote-lakipakettia ja suurin osa lakiesityksistä onkin jo ollut lausuntokierroksella. Palapelin yksi keskeisimmistä palasista antaa kuitenkin odottaa vielä itseään – ehdotus valinnanvapauteen liittyvästä lainsäädännöstä.

Jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelut on tarkoitus avata niin, että ihminen voi hankkia palvelun joko julkiselta, yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta. Kuulostaa mukavalta, mutta todellisuus ei ole ihan niin ruusuinen. Ruotsissa on otettu käyttöön vastaavanlainen valinnanvapausmalli terveyspalveluihin ja esimerkit osoittavat, että valinnanvapaus ei koske kaikkia, sillä todellinen vapaus valita on vain niillä, joiden kunto, osaaminen ja turvaverkot mahdollistavat sen. Ruotsissa valinnanvapaus on johtanut siihen, että terveet ja hyvätuloiset käyvät entistä enemmän lääkärissä, kun taas pienituloiset ja paljon sairastavat entistä vähemmän.

Osana uudistusta hallitus tavoittelee sitä, että jatkossa voittoa tavoittelevat yritykset saavat entistä vahvemman roolin. On erittäin kyseenalaista, että ihmisten terveys ja hyvinvointi alistetaan bisnekselle.

Vasemmiston mielestä valinnanvapausmallista tulisi luopua, sillä se estää sote-uudistuksen monien alkuperäisten ja hyvien tavoitteiden toteutumista. Vasemmiston kanta on, että sote-uudistuksessa pitää palata alkuperäisten tavoitteiden äärelle: päätavoitteeksi tulee ottaa se, että ihmiset saavat parempia palveluita ja että hyvinvointieroja kavennetaan. Valinnanvapaus sirpaloittaa palvelut usealle eri toimijalle ja estää eheiden palvelukokonaisuuksien syntymistä. Ajatus integraatiosta, eli hyvin toimivista hoitoketjuista sekä saumattomista siirtymistä terveys- ja sosiaalipalveluiden välillä on kannatettava, ja mahdollinenkin, mikäli uudistuksessa otetaan järki käteen ja valinnanvapausmallista luovutaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s