Budjettilautakunta: Sosiaalinen luototus etenee

Vasemmiston tavoitteet sote-lautakunnan 20.9. talousarviokäsittelyssä

  • Vanhusten hoitoon ja kuntouttavaan hoitoon (1 milj. eur)
  • Mielenterveys- ja päihdehoidon perustason resurssien lisäämistä, matalan kynnyksen palveluihin sekä kuntouttaviin psykososiaalisiin palveluihin kotiin ja asumisyksiköihin
  • Terveyskeskusmaksujen poistaminen
  • Sosiaalisen luototuksen käyttöönotto

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli keskiviikon kokouksessaan lautakunnan budjettiehdotusta ensi vuodelle. Tutustu kokouksen pöytäkirjaan tästä.

Talousarviosta on ensinnäkin sanottava se, että aiemmin valtuustossa päätetty ohjeluku hyvinvointitoimialan talousarviolle ei todennäköisesti tule riittämään sillä on arvioitu, että kuntien kustannustaso nousee ensi vuonna 0,7 % (Kuntaliitto/ VM 27.4.2017) ja ohjeluvussa on korotusta 0,6 % tämän vuoden ohjelukuun verrattuna. Lisäksi kun katsotaan tämän vuoden toteuma-arviota, niin näyttää että tuo ohjeluku ei tule riittämään siihen, että toiminta saataisiin säilymään nykytasolla. Näiden seikkojen johdosta minimibudjettilisäys olisi jo 0,9 milj. euroa ja jos tähän halutaan vielä palveluiden parantamista ja kehittämistä, niin budjetin tulisi olla muuta kuin ohjelukuun laadittu. Toiminnan säilyttäminen nykytasollakin vaatisi lisää rahaa, kun jo nyt hyvin tiedossa ovat turkulaisten määrän kasvu, väestön ikääntyminen, henkilöstön kuormitus jne. seikat.

Vasemmiston ryhmä esitti panostuksia vanhusten hoitoon ja kuntouttavaan hoitoon (1 milj. eur). Lisäresurssoinnin perusteena ovat riittämättömät kotiin tarjottavat palvelut (ks. esim. THL:n vanhusten palvelujen seurantatutkimus keväällä 2017) ja kalliimpien erikoissairaanhoidon kustannusten hillintä.

Lisäksi esitimme mielenterveys- ja päihdehoidon perustason resurssien lisäämistä, matalan kynnyksen palveluihin sekä kuntouttaviin psykososiaalisiin palveluihin kotiin ja asumisyksiköihin (1 milj. euroa). Perustason lisäresurssoinnilla voidaan hillitä erikoissairaanhoidon ja sairauksista aiheutuvien välillisten kustannusten kasvua.

Samaten esitimme myös pitkäaikaisen tavoitteemme terveyskeskusmaksujen poistoa (1,8 milj. eur). Asiaa puoltavat useat asiantuntijalausunnot ja siitä on myös saatu hyviä kokemuksia muissa kunnissa. Tavoitteena siinä on siis kaventaa turkulaisten terveyseroja ja lisätä hyvinvointia, kun hoitoonpääsyä ei tarvitse rahan puutteen vuoksi lykätä.

Vasemmiston tekemille, turkulaisten hyvinvointia parantaville esityksille ei kuitenkaan löytynyt muista ryhmistä tukea, joten näihin asioihin palataan vielä syksyn mittaan kaupungin budjettivalmistelun yhteydessä.

Lisäksi päätimme yksimielisesti lisätä 1 milj. euroa, jotta ikäihmiset pääsevät nopeammin jatkohoitopaikkoihin eli palveluketjuja saataisiin paremmin toimiviksi. Samalla tämä auttaa myös sairaanhoitopiirin siirtoviivemaksujen hillitsemiseen. Hienoa, että lautakunnasta löytyi yhteinen tahto asian parantamiseksi. Ensi kokouksessa eli lokakuussa päätämme tarkemmista toimenpiteistä, jotta palveluja saadaan oikeaan aikaan tarvitseville.

Toinen merkittävä asia, joka sai uutta vauhtia lautakunnassa oli sosiaalisen luototuksen käyttöönotto (0,5 milj. eur). Tämä vasemmiston pitkäaikainen tavoite eteni lautakunnassa demareiden, vihreiden, keskustan ja meidän äänillä eli äänestystuloksen jälkeen 8-5 asia etenee jälleen kaupungissa. Hyvä, että Turkukin pikku hiljaa pääsee mukaan kehityksen rattaille tässä asiassa!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s