Valtuusto päivitti tänään Turun strategian

Valtuustoa puhututti tänään paljon kaupubnginosien eriarvoistuminen. Strategiassa on runsaasti eriarvoistumiskehityksen katkaisemiseen liittyviä linjauksia, ja toivottavasti ne tulevat konkreettisesti käytäntöön. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti kirjauksia varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen rajaamisen ja subjektiivisen kokoaikaisen päivähoito-oikeuden puolesta, ja vaikka saimmekin vihreiltä tukea, niin voimamme ei silti riittänyt ja hyvät kirjaukset jäivät tekemättä. Lisäksi esitimme kaupungin omien varhaiskasvatusyksikköjen määrän lisäämistä sekä varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkatason parantamista, mutta niissä jäimme selvästi vähemmistöön.

 

Alla puheenvuoroni illan strategiakeskustelussa:

Kiitos puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Turku ei ole mikään irrallinen saareke tai oma kuplansa vaan mukana muutoksissa joita parhaillaan tapahtuu. Ilmastonmuutos, alueen positiivinen rakennemuutos ja suurennuslasin alla oleva sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus vaikuttavat myös Turkuun, turkulaisiin ja turkulaisten palveluihin.

Vaikka käsillä on haasteita, on myös paljon mahdollisuuksia ja eri vaihtoehtoja, miten niitä lähdetään ratkomaan. Päätavoitteena on oltava, että Turku on paikka, jossa voi varttua ja vanheta, oppia ja opiskella, tehdä töitä ja voida hyvin.

Hyvät kuulijat, valtuutettuina me voimme vaikuttaa siihen, että alueellinen eriarvoistuminen pysäytetään Turussa. Eriarvoistumisen vähentäminen ja syrjäytymisen ehkäisy tulee olla meidän päätavoitteemme, koska sitä kautta vaikutetaan kaikista keskeisimmällä tavalla ihmisten välisiin terveys- ja koulutuseroihin.

Meidän on varmistettava, että palvelut ovat kunnossa: Lähipalveluita pitää olla tarjolla eri puolilla kaupunkia, ja niiden täytyy olla helposti saavutettavissa. Hoitoon on päästävä silloin kun sille tarvetta on, eikä hoitoonpääsy saa olla kiinni rahasta.

Hyvin toimivat peruspalvelut, kuten esimerkiksi varhaiskasvatus ja koulutus, ovat sekä työn tarjoajille että sen tekijöille vetovoimatekijä. Kun kaupungin palveluissa on riittävästi tekijöitä ja ne toimivat hyvin, kasvaa Turun maine myös hyvänä työnantajana ja tänne syntyy vetovoimaa – ja sitä kautta osaajia ja työpaikkoja alkaa kerääntyä Turkuun. Hyvin toimivat palvelut pitävät opiskelijat, yrittäjät, teollisuuden ja yhteiskunnalliset toimijat Turussa.

Turun kaupungin tulee olla hyvä työnantaja: työskentelyolosuhteisiin on panostettava niin, että työpaikoilla on oikea määrä ammattilaisia tehtävien hoitamiseksi; välineet, laitteet ja työympäristö ovat asianmukaisia, tarpeelliseen täydennyskoulutukseen pääsee ja johtaminen on osaavaa.

Turku on opiskelijakaupunki, jonka ei kannata hukata täällä asuvia opiskelijoita valmistumisen jälkeen. Turusta meneillään oleva aivovuoto pysäytetään varmistamalla, että myös korkeakoulutetuilla on mahdollisuus jäädä valmistumisensa jälkeen tänne töihin.

Toisen asteen koulutuksella on myös ratkaiseva merkitys kaupungillemme. Muutoksen kourissa olevan ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen määrä ja laatu täytyy pitää sellaisena, että hyvä oppiminen varmistuu, ja että opiskelijahuollon piiriin pääsevät kaikki sitä tarvitsevat opiskelijat.

Hyvät valtuutetut, olemme nyt hyväksymässä strategiaa kaupungille. Toivon, että nämä esille nostamani asiat eivät unohdu, kun kokous tänään päättyy, vaan että ne ovat sellaisia, jotka pysyvät esillä ja työpöydillämme jatkossakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s