Valtuusto keskusteli sote-uudistuksesta – Vasemmisto vaati linjaa valinnanvapausmallin tyrmäämiseksi

Kaupunginvaltuusto keskusteli 14.5. kokouksessaan sote-uudistuksen jatkovalmistelusta Turussa. Lisäksi 44 valtuutettua jätti aloitteen, jonka mukaan Turun kaupungin kanta sote- ja maakuntauudistuksen tuodaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi kiireellisenä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti, että  uudistuksen valmistelua tulee jatkaa siten, että palveluiden laajasta markkinaehtoistamisesta eli ns. valinnanvapausmallista luovutaan ja sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet toteutuvat. Tukea tälle ei valtuustosta löytynyt, vaan esitys kaatui äänin 39-21 ja 7 tyhjää.

Lisäksi valtuutettu Yrttiaho (vas) esitti valtuutettu Oksasen (vas) kannattamana asian palautusta sote- ja aluepelastuskiinteistöjen myynnin osalta. Esitys palautuksesta hävisi äänin 54 -13.

Valtuutettu Elo (sd) teki muutosesityksen valtuutettu Vornasen (vihr) kannattamana, jonka mukaan lakiesitys ei nykymuodossaan vastaa sille asetettuja tavoiteita. Esitys hyväksyttiin äänin 46-21.

 

Alla puheenvuoroni sote-keskustelussa:

 

Kiitos puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

 

Valtuusto linjaa tänään sote-asioiden jatkovalmisteluista Turussa. Tätä keskustelua onkin odotettu.

 

On nimittäin niin, että monissa muissa suurissa kaupungeissa sote-uudistusta koskevat lausunnot on käsitelty valtuustoissa. Turussahan niitä on käsitelty vain lautakunta- ja kaupunginhallitustasolla. On siis korkea aika, että valtuusto pääsee keskustelemaan tästä aikamme merkittävimmästä uudistuksesta, joka vaikuttaa jokaisen turkulaisenkin elämään hyvin paljon.

Kuten tiedämme, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa on tarkoitus kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Paremmat palvelut kansalaisille on erittäin tärkeä tavoite, mutta edelleen on epäselvää, miten tämä voisi olla säästöjä tuottava uudistus, ja samaa on aprikoinut myös Turun kaupunki lausunnoissaan.

Hyvät valtuutetut, on meidän tehtävämme varmistaa osaltamme, että valmistelussa kuuluu myös turkulaisten ääni. On varmistettava, että uudistuksen toteutuessa terveydenhuollon lähipalveluja on saatavilla eri puolilla kaupunkia asuville turkulaisille, ja että ihmisten pallottelu luukulta toiselle lopetetaan toteuttamalla toimiva sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistäminen.

Tarve sosiaali- ja terveyspalveluille kasvaa jatkuvasti, kun väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. Tätä myöten myös kustannuspaine kasvaa. Korjattavaa siis löytyy, mutta oleellista on, miten uudistus tehdään. Hallituksen esittämän valinnanvapauden seurauksena todennäköistä on, että palveluketjut pirstaloituvat entisestään kun yhä useampia palveluntarjoajia tulee mukaan kuvioon.  Kustannussäästöistä on turha haaveilla, kun asiakasta pompotellaan luukulta toiselle. Samalla palveluiden saatavuuden eriarvoisuus kasvaa. Näyttää siltä, että tässä on käynnissä valtavan suuri terveydenhuollon yksityistämisprojekti, jossa kansalaisten terveys on sivuseikka.

Maan hallitus runnoo nyt uudistusta läpi hinnalla millä hyvänsä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta urakoi nyt tosissaan lakiesitysten kanssa. Tähän mennessä on kuultu useampia puheenvuoroja niin asiantuntijoilta kuin hallituksenkin suunnalta, että uudistus ei pääse tavoitteisiinsa ja että aikataulu on mahdottoman tiukka. Nyt olisikin aika höllätä tahtia, ja tehdä uudistus kunnolla – siten että sen alkuperäiset tavoitteet – eli paremmat palvelut kansalaisille –  on mahdollista toteuttaa.

Jatkuvasti on pidettävä huolta siitä, että henkilöstö pysyy kartalla suunnitteilla olevista muutoksista ja jaksaa työssään. Kuntakymppi-kyselyn tulosten mukaan yhä useampi Turun työntekijä kokee, että työmäärä ja jatkuvat muutokset kuormittavat työssä. Osallistavaa johtamista kaipaa niin ikään useampi.

On suotavaa, että kaupunki valmistautuu osaltaan muutoksiin ja käymme ajatusharjoituksia tulevaisuutta varten. Sote-kiinteistöjen osalta soisi näkevän tarkempaa analyysiä siitä, miksi, mitä ja kenelle oltaisiin myymässä. Lopullisesti toimenpiteet on kuitenkin mahdollista valmistella vasta, kun näemme, että eteneekö muutos. Valmistelut on syytä tehdä ehdollisina, ja oletuksella, jos uudistus etenee.

 

Valtuusto ei ole käsitellyt lausuntoja ollenkaan, joten nyt olisi korkea aika linjata kaupungin kantaa uudistuksen keskeisimpään epäkohtaan vielä valtuustossa. Kesäkuussa on hyvä myös käsitellä asiaa vielä lisää. Nyt kuitenkin uudistuksen käsittely on eduskunnassa loppusuoralla, joten tällainen lisäys olisi hyvä tehdä.

 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä tekeekin siis tällaisen lisäysesityksen:

 

“Lisäksi kaupunginvaltuusto toteaa, että hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen sisältyvä palveluiden laaja markkinaehtoistaminen eli ns. valinnanvapausmalli on ristiriidassa sote-uudistukselle asetettujen tavoitteiden eli palveluiden integraation, hoidon tasa-arvoisen saatavuuden ja kustannustehokkuuden lisäämisen, kanssa. Uudistuksen valmistelua tulee jatkaa siten, että palveluiden laajasta markkinaehtoistamisesta luovutaan ja sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet toteutuvat. “

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s