Turun talousarvio: sote yhä tiukemmalla

Puheeni Turun kaupunginvaltuustossa 12.11.2018, kun hyväksyimme kaupungin talousarviota vuodelle 2019

 

Yleisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden taloudesta vuonna 2019

 

Paine sosiaali- ja terveyspalveluissa kasvaa jatkuvasti. Palvelutarve kasvaa väestön ikääntyessä ja samaan aikaan positiivinen rakennemuutos tuo lisää ihmisiä palveluiden piiriin.

Hyvinvointitoimialan virkamiesten sote-lautakunnan pöytäkirjaan laatimat esittelytekstit ovat kovaa luettavaa. Eri palvelualueilla toistuvat ilmaisut “talouden tavoitteet erittäin tiukkoja”, “talouden suunnittelu talousarvioraamiin kasvava palvelutarve huomioiden hyvin vaikeaa” ja niin edelleen. Siis jo suunnitteluvaiheessa tiedetään, että turkulaisten sote-palvelut yritetään ensi vuonna tuottaa riittämättömillä varoilla.

Otetaanpa katsaus lähimenneisyyteen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan pöytäkirjat löytyvät vuodesta 2013 lähtien netistä, ja niistä käy ilmi, että ennusteiden mukaan talousarvio on ylitetty joka vuosi useilla miljoonilla euroilla. Siis joka vuosi.

Kuntalaki määrää kunnan kirjaamaan talousarvioonsa kaikki ko. vuodelle tiedossa olevat menot. Lain ja ennen kaikkea turkulaisten hyvinvoinnin vuoksi olisi tärkeää, että talousarviossa varataan riittävästi rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Lainsäädäntö lähtee siitä, että kunnan on turvattava riittävät palvelut.

Vasemmistoliitto esittää lisäyksiä vanhus- ja vammaispalveluihin, sosiaalityöhön sekä terveyskeskusmaksujen poistamista.

Terveyskeskusmaksujen poistaminen parantaa monen hoitoonpääsyä

Hyvinvointitoimialalta vuonna 2017 ulosottoon siirrettyjä laskujen summista laskettuna n. 7-11% (n. 23.000-35.000 euroa) on terveyskeskusmaksuja. Kokonaisuudessaan sote-maksuja siirrettiin Turussa vuonna 2016 ulosottoon n. 87 000 euron edestä ja vuonna 2017 syyskuun loppuun mennessä 154 000 euroa. Siis melkein tuplasti vuoden 2016 tasoon nähden. Kehitys on huolestuttava.

Kasvavat ulosottoluvut kertovat siitä, että ihmiset ovat taloudellisesti yhä ahtaammalla. Terveyskeskusmaksujen poistolla helpotettaisiin turkulaisten tilannetta. Esitystämme terveyskeskusmaksujen poistosta puoltavat useat asiantuntijalausunnot ja siitä on myös saatu hyviä kokemuksia muissa kunnissa. Tavoitteena on kaventaa turkulaisten terveyseroja ja lisätä hyvinvointia, kun hoitoonpääsyä ei tarvitse rahan puutteen vuoksi lykätä.

Vanhus- ja vammaispalveluihin sekä sosiaalityöhön panostettava lisää

Vanhus- ja vammaispalveluihin kohdennettavan esityksen perusteena ovat riittämättömät kotiin tarjottavat palvelut (ks. esim. THL:n vanhusten palvelujen seurantatutkimus keväällä 2017) ja kalliimpien erikoissairaanhoidon kustannusten hillintä. Tällä hetkellä kotihoidon vitospalveluluokassa on enemmän ihmisiä, kuin tavoitteen mukaan olisi tarkoituksenmukaista – vitospalveluluokka tarkoittaa, että näiden ihmisten hoitoisuus on suurta ja heidän hoitonsa järjestäminen olisi parempi toteuttaa ympärivuorokautisessa hoidossa. Tästä aiheutuu kuormitusta kotihoitoon, joka on muutenkin jatkuvasti esimerkiksi mediassa esillä resurssien puutteen vuoksi.

On hyvä, että vanhustenhuollon tilanteesta puhutaan niin toimialalla kuin mediassakin. Kuitenkin sote-palveluihin tulisi lisätä rahaa. Pelkkä raamin sisällä tapahtuva rahojen siirtely ei riitä.

Lopuksi totean, että kun yhä enemmän palveluita pitää tehdä samalla henkilöstömäärällä, aiheuttaa se kohtuutonta kuormitusta henkilöstölle. Jossain vaiheessa vieteri katkeaa ja sairauspoissaolot lisääntyvät. Alibudjetointi ei säästä mitään, päinvastoin se maksaa enemmän kuin palveluiden tuottaminen riittävällä budjetilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s