Ratikka on ilmastoteko

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 21.4.2019.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi viime kesänä suunnitelman, jonka mukaan Turku on hiilineutraali vuonna 2029 ja siitä eteenpäin ilmastopositiivinen eli ilmastoa viilentävä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen toteuttaa.

Liikenne aiheuttaa viidenneksen päästöistä ja pitää päästöjen aiheuttajana kakkospaikkaa heti energiantuotannon (sähkö, lämpö) jälkeen. Henkilöautoliikenteen osuus liikenteen ilmastopäästöistä on yli puolet. Siksi liikenne on yksi tärkeistä ilmastopolitiikan alueista.

Ilmastonmuutokseen on vastattava niin, että jokaisella on mahdollisuus liikkua ilmastoystävällisesti. Kaupungeissa on panostettava toimivaan joukkoliikenteeseen ja maaseudun ihmisiä on tuettava vanhojen autojen muuntamisessa biokaasulla kulkeviksi hybrideiksi. Ilmastoystävällinen liikkuminen on tehtävä houkuttelevaksi ja mahdolliseksi kaikille tulotasoon katsomatta.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on aloitettava nyt. Jos emme ryhdy toimeen, näkyvät seuraukset monella tavalla myös Suomessa: ilmaston lämpenemisen vaikutuksia kotimaiseen maa- ja metsätalouteen on vaikea ennakoida, helteiden yleistyminen koettelee vanhusten ja pitkäaikaissairaiden terveyttä ja ilmastopakolaisuus lisääntyy.

Turussa on nyt käsillä ilmastovaikutuksiltaan tärkeä ja iso päätös, kun valtuusto saa päätettäväkseen joukkoliikenneratkaisun toteutuksen. Ratikan rakentaminen Turkuun on merkittävimpiä ilmastonmuutosta hillitseviä tekoja, johon yksittäinen valtuutettu voi vaikuttaa. Siksi tuemme ratikkaa.

 

Vasemmistoliiton valtuutetut

Muhiadin Hersi
Merja Lundén
Anna Mäkipää
Pirjo Rinne
Mervi Uusitalo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s