Oikeusvaltio – epämääräistä byrokratiaa vai totista totta?

Vierailin alkuviikosta Unkarissa seminaarimatkalla. Seminaarin ohjelmaan kuului myös vierailu Suomen suurlähettilään luona. Suurlähetystössä oli mahdollisuus käydä myös äänestämässä näin ennakkoäänestyksen aikaan.

Unkarin tilanne on erittäin huolestuttava. Vallassa oleva äärioikeistolainen Fidesz-puolue horjuttaa oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia tosissaan.

Media on ahtaammalla päivä päivältä. Unkarin hallitus rajaa kriittisen median toimintamahdollisuuksia jatkuvasti ja antaa lisää tilaa hallitusmyönteiselle medialle.  Fidesz on murentanut oikeusvaltionperiaatetta erittäin vakavalla tavalla. Se on muuttanut perustuslakia varmistaakseen oman valta-asemansa. Hallitus on myös rajannut ihmisoikeusaktivistien ja kansalaisjärjestöjen toimintatilaa.

Euroopan unionin perusperiaatteita ovat ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion toteutuminen. Se tarkoittaa sitä, että ihmisoikeuksia puolustetaan, syrjintää vastustetaan ja että riippumattoman median sekä oikeuslaitoksen toimintamahdollisuudet varmistetaan. Myös ammattiliittojen toimintamahdollisuudet ja järjestäytymisvapaus turvataan.

Euroopan parlamentti on päättänyt, että Unkarin tilanteeseen on puututtava. Neuvosto käsittelee asiaa seuraavaksi. 

Mikäli joku EU-jäsenmaa ei halua toimia näiden jakamattomien perusperiaatteiden mukaan, on aivan oikein käydä keskustelua mahdollisista toimenpiteistä. Tällaisessa tilanteessa olisi syytä keskustella esimerkiksi siitä, tukeeko EU maata taloudellisesti. EU:n ei pidä tukea rahallisesti sellaisia maita, jotka ovat valmiita joustamaan ihmisoikeuksista tai oikeusvaltioperiaatteesta.

Kuva on toukokuussa 2019 Unkarin Balaton-järveltä. Toivottavasti Unkarin tulevaisuus muuttuu valoisammaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s