Talousarvio 2020: Parempia sosiaali- ja terveyspalveluita turkulaisille

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli keskiviikon 18.9.2019 kokouksessaan talousarviota vuodelle 2020.

Vasemmistoliitto haluaa  lisätä turkulaisten hyvinvointia ja parantaa palveluita. Haluamme, että hoitoon pääsee varallisuudesta riippumatta silloin, kun tarvetta on. Lisäksi haluamme, että ikäihmisillä on mahdollisuus vanheta arvokkaasti inhimillisissä oloissa ja että heidän tarpeensa huomioidaan. Lisäksi haluamme, että ihmiset saavat apua lisääntyneisiin mielenterveysongelmiinsa sujuvasti, eikä niin, että kotona joutuu odottamaan seuraavaa lääkärikäyntiä viikkotolkulla.

Harmi kyllä muista ryhmistä ei löytynyt tukea rahalisäyksiä koskeviin esityksiimme. Mielenterveyspalveluita painottava tekstikirjaus, joka siis ei sisällä rahallista panostusta, sentään sai tukea ja hyväksyttiin lautakunnassa yksimielisesti. Tekstikirjauksen tarkoitus on alleviivata lautakunnan tahtoa siitä, mikä asia otetaan painopisteeksi.

Tässä esityksemme sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon vuodelle 2020:

 

  • Poistetaan terveyskeskusmaksut (1,8 milj. euroa)

 

Kuntalaisten hyvinvointierot kapenevat terveyskeskusmaksut poistamalla. Terveydenhuollon kustannukset alenevat, kun hoitoonpääsy tapahtuu oikea-aikaisesti. Samalla maksujen laskutukseen ja perintään liittyvät kulut poistuvat. Esimerkiksi aikavälillä 1.1.-30.9.2017 Turun kaupunki lähetti 71 000 terveyskeskumaksujen laskua.

Asiakasmaksuja maksavat enemmän paljon sairastavat ja heikkokuntoiset, jotka usein kuuluvat pienituloisiin. Vaikka osa maksuista on tulosidonnaisia, ovat maksut kuitenkin regressiivisiä, eli pienituloiset maksavat enemmän suhteessa tuloihinsa. Kyselytutkimusten perusteella tiedetään, että osa pienituloisista jättää palveluita käyttämättä kustannussyistä. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta, 2018)

 

-> Äänestystulos: 

Mäkipään ehdotus hylättiin äänin 7-3, 3 tyhjää.
Mäkipään Hersin kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät Mäkipää, Hersi ja Linkinen.
Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Laine, Haapala, Beqiri, Alvesalo, Laakso, Wennström ja Lampi.
Eeva (kesk.), Nurmio (sd.) ja Majuri (sd.) äänestivät tyhjää.

 

 

  • Vanhuspalvelut: lisäys 1 miljoona euroa 

 

Vanhusten kotihoidon ja kuntouttavan hoidon resurssien lisääminen Lisäresurssoinnin perusteena riittämättömät kotiin tarjottavat palvelut (ks. esim. THL:n vanhusten palvelujen seurantatutkimus keväällä 2017) ja kalliimpien erikoissairaanhoidon kustannusten hillintä.

 

-> Äänestystulos:

Mäkipään ehdotus hylättiin äänin 9-3, yksi tyhjä.
Mäkipään Hersin kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät Mäkipää, Hersi ja Linkinen.Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Laine, Haapala, Beqiri, Alvesalo, Laakso, Wennström, Lampi, Eeva ja Nurmio.
Majuri (sd.) äänesti tyhjää.

 

 

  • Tekstikirjaus: Lisää matalan kynnyksen toimintamalleja mt-palveluihin

 

Selvitetään matalan kynnyksen toimintamalleja mielenterveyspalveluihin. Kiirehditään matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdistävää keskusta, joka tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Selvitetään korvaushoidon kotiuttamista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

Taustaa:

Turku toi 10 psykiatrista hoitajaa kouluihin, jotta oireilevat oppilaat saisivat apua mahdollisimman nopeasti. Vastaavasti esimerkiksi mt-hoitajien tuominen lääkäreiden ja muiden sairaanhoitajien työpareiksi voisi olla tällainen toimintamalli. 

Mielenterveysongelmista aiheutuu myös huomattavia välillisiä kustannuksia, esimerkiksi sairastuneen lapsi voi jäädä vaille vanhemman tukea. Positiivinen rakennemuutos tuo kaupunkiin lisää asukkaita ja lisää myös perustason lasten ja perheiden palvelujen kysyntää. Perustason lisäresurssoinnilla voidaan hillitä erikoissairaanhoidon ja sairauksista aiheutuvien välillisten kustannusten kasvua.

 

-> Hyväksyttiin yksimielisesti.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s