Turun talousarviopäätöksissä punnitaan turkulaisten hyvinvointi

Miksi Vasemmistoliitto ei ollut mukana enemmistössä, kun Turun vuoden 2020 talousarviosta päätettiin? Haluan tuoda keskusteluun nyt oman näkökulmani.

– Uskon, että meistä vassareista kuten kaikista muistakin ihmisistä, suurin osa on politiikassa mukana sen vuoksi, että haluaa muuttaa maailmaa paremmaksi. Tahto on siis hyvä. Päätöksiä ja omia kantoja punnitaan aina omaa arvomaailmaa vasten, ja äänestyspäätökset tehdään punninnan jälkeen. Minä olen mukana politiikassa, koska haluan että jokaisella on tuloista ja taustasta riippumatta yhtä hyvät mahdollisuudet opiskella ja oppia sekä käyttää kunnan palveluita, kuten hammaslääkäriä tai vanhainkotia.

– Olemme vasemmalla. Olemme vasemmalla ylipäätään, mutta etenkin verrattuna muihin Turun poliittisiin ryhmiin. On siis selvää, että kun valmistelu tehdään kokoomuslaisen kaupunginjohtajan ja kokoomuslaisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan johdolla, vasemmistolaiset arvot eivät ole valmistelun ytimessä.

– Talousarvio syntyy neuvotteluiden kautta, poliittisten voimasuhteiden mukaan. Vasemmistoliitto on Turun neljänneksi suurin puolue. On selvää, että emme voi saada kaikkia tavoitteitamme läpi neuvotteluissa. Hyvät neuvottelut etenevät niin, että kukin taho osallistuu niihin tosissaan ja asioita yritellään sovitella yhteen. Lopulta kuitenkin suurimman yhteisen nimittäjän taktiikka toimii, ja se kenellä on vähiten yhteistä muiden kanssa, ei saa tavoitteitaan yhtä hyvin läpi. Tälläkin kertaa olimme neuvotteluissa mukana tosimielellä ja tuloksen valmistuttua arvioimme neuvotteluiden lopputulosta suhteessa omiin talousarviotavoitteisiimme. Neuvotteluissa kokoomuslaisen kaupunginjohtajan esitystä hiottiin, mutta muutokset olivat vähäisiä. Kyse oli siitä, mitä esitettyjä heikennyksiä saatiin estettyä, eikä siitä, mitä parannuksia saadaan aikaan. Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetut Mervi Uusitalo ja Pirjo Rinne neuvottelivat sitkeästi parannusten puolesta, joita sitten saatiinkin suhteessa pohjaesitykseen: alle 20-vuotiaille ei tule liikuntamaksuja, sosiaali- ja terveyspuolen asiakasmaksuja korotetaan aiottua vähemmän, opetusryhmiä ei päätetty suoraan kasvattaa ja bussilippujen hinnankorotukset vältettiin. Turun talous tulee saattaa tasapainoon. Etusijalla ovat kuitenkin laadukkaat palvelut ja panostaminen ennaltaehkäiseviin palveluihin, jotta kuntalaisten hyvinvointi lisääntyy. Me vasemmistoliittolaiset näemme, että palveluiden parantaminen on niiden kehittämistä ja parempaa resursointia, eikä leikkaamista. Vasemmistoliiton esittämä kokonaisuus olisi lisäksi pienentänyt kaupungin talousarvion alijäämää enemmän, kuin nyt valtuustossa hyväksytty lopputulos pienentää.

– Politiikka perustuu konfliktille, jossa enemmistö voittaa. Häviäminen ei ole kivaa, eikä kyse ole itsekorostuksen tarpeesta. Sopimuksia ei tehdä sen takia, että niiden ulkopuolelle jääminen on ikävää. Sopimuksia tehdään sen takia, että ne ovat hyviä. Huonoihin sopimuksiin ei kannata sitoutua. Mitä hyötyä siitä olisikaan? Vasemmisto toi omat ehdotuksensa avoimesti pöytään arvioitavaksi. Me esitimme kokonaisuutta, joka olisi lisännyt turkulaisten hyvinvointia ja tasa-arvoisia palveluita.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s