Lisää jäsendemokratiaa Vasemmistoon!

Puheeni vasemmistoliiton 9. puoluekokouksessa Kuopiossa

Mietin aikalailla, minkä aiheen valitsen esiinnostettavaksi täällä pöntössä. Lopulta kuitenkin vastaus oli selvä ja tuli suoraan sydämestä: haluan puhua säännöistä.

Tulin tänne tukemaan aloitteita puoluekokouskauden lyhentämisestä kahteen vuoteen ja puoluekokousedustajien määrän laskutavan muutoksesta, siis aloitteista 1-5. Nykyinen kolmevuotinen kausi on pitkä verrattuna nykyiseen politiikanteon tahtiin. Lyhyempi, kaksivuotinen kausi tarjoaa paremmat jäsenten vaikutusmahdollisuudet puolueen toimintaan ja kantoihin.

On hyvä, että puoluehallitus toteaa vastauksessaan aloitteisiin 1-4, että puoluekokousten lisäksi tarvitaan isoja yhteisiä tapahtumia. Puoluekokouskauden lyhentäminen ei kuitenkaan estä tällaisten isojen ja sinänsä kaivattujen tapahtumien järjestämistä, vaan pikemminkin meidän on nostettava kunnianhimon tasoa asteen verran ja toteutettava molemmat.

Sitten vielä sananen aloitteesta 5: Aloitteen mukaan puoluekokousedustajien määrä eläisi puolueen jäsenmäärän muutosten mukana. Vastauksessaan puoluehallitus vetoaa haasteisiin käytännön järjestelyissä. Tällä hetkellä meitä vasemmistoliiton jäseniä on reilut 11 000, eli se tarkoittaa aloitteen laskutavan mukaan 440 kokousedustajaa verrattuna nykyiseen 300 edustajaan. En toivo, että puolueemme kasvua ja jäsenten vaikutusmahdollisuuksia rajoittavat seinät. Meille kyllä löytyy tarpeeksi isoja kokoustiloja Suomesta vielä jatkossakin. Käytännön haasteet on siis mahdollista ratkaista.

Tuen siksi myös aloitetta 5 ja totean, että haluan kehittää Vasemmistoliittoa suuntaan, jossa jäsenten mahdollisuudet vaikuttaa ovat mahdollisimman laajat. Minusta sellaiset pyrkimykset, jotka parantavat puolueen jäsendemokratiaa ovat kannatettavia. Kuluneella kaudella parannuksia on jo tehty, esimerkiksi jäsenäänestykset, mutta tässä olisi kaksi konkreettista parannusehdotusta vielä lisää meidän hyväksyttäväksemme.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että tuen Joonas Leppästä jatkokaudelle puoluesihteeriksi. Hänellä on saamista ja myös näyttöä homman menestyksekkäästä hoitamisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s