Maksuttomat etävastaanotot on säilytettävä

Mielipidekirjoitukseni Turun sanomissa 18.5.2020

Sosiaali- ja terveyslautakunta palautti kokouksessaan 22.4. valmisteluun esityksen terveyspalveluiden etävastaanottokäyntien asiakasmaksuista. Lautakunnalle esitettiin, että etävastaanottokäynnit muutettaisiin maksullisiksi.

On erittäin hyvä asia, että kaupunki on mahdollistanut maksuttomat vastaanottokäynnit etäyhteyksin terveyspalveluissa. Aikaa säästyy puolin ja toisin, kun esimerkiksi lääkärikäynnin voi hoitaa etäyhteydellä.

Koronaepidemian aikana on kuitenkin käynyt selväksi, että ihmiset välttävät myös tavanomaista, koronasta riippumatonta asiointia terveyspalveluissa. Esimerkiksi Tyksissä monet ovat peruuttaneet kiireettömän hoidon aikoja.

Palveluiden kehittämisen ykköstavoitteena tulee laadun ohella olla palvelun saavutettavuus. Vaivat kasvavat ja hoitoisuus lisääntyy, kun hoitoonpääsy pitkittyy. On ensiarvoisen tärkeää turvata hoitoonpääsy.

Näissä olosuhteissa on lyhytnäköistä esittää maksuja etäkäynneille. Tavoitteena pitää olla, että ihmiset pääsevät hoitoon tarpeen vaatiessa eivätkä joudu lykkäämään korona-aikana käyntejään terveysasemilla.

Maksujen laajentamisen sijaan pitäisi pyrkiä eroon nykyisistäkin asiakasmaksuista, jotka ovat taloudellisesti tehottomia ja ihmisten terveydelle haitallisia. Terveyskeskusmaksujen poistaminen kokonaan olisi mainio satsaus kansanterveyteen etenkin nyt.

ANNA MÄKIPÄÄ
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen
kaupunginvaltuutettu (vas)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s