Turun talousarvio 2021: Koulutukseen panostettava!

Puheenvuoroni valtuuston kokouksessa kaupungin talousarvioon liittyen 

Lapsiin ja nuoriin investoiminen on olennaista aina, mutta etenkin nyt kun korona on vaikuttanut todella paljon lasten ja nuorten elämään, se on elintärkeää. Leikkausten sijaan nyt pitäisikin kiinnittää huomiota siihen, miten saadaan lasten ja nuorten hyvinvointi turvattua sen sijaan, että sivistystoimialalta leikataan. Korona on jättänyt jälkeensä monin paikoin oppimisvajeita, eikä niitä saada kurottua kiinni leikkaamalla. Koulutuksesta leikkaaminen on valitettavaa ja  lyhytnäköistä politiikkaa. On mahdotonta olla mukana budjettisopimuksessa, joka on valmis sivuuttamaan lapset ja nuoret tällä tavalla.

Valtuustossa on ollut keskustelua, onko sivistystoimialalle tulossa leikkauksia vai ei. Jos esityslistalla lukee “henkilöstömenoihin kohdistuva säästötavoite”, niin vaikea sitä muuksi kuin leikkaukseksi selittää, leikkauksestahan siinä on kyse.

Koulutukseen on panostettava, sillä se on ainoa keino, jolla voimme päästä ulos koronakriisistä ja taata paitsi lapsille ja nuorille, niin myös koko Suomelle valoisan tulevaisuuden.

Valtakunnan politiikan kehitys on ollut ilahduttavaa, kun maan hallitus on tullut vasemmiston linjoille. Nyt on käynnissä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksulain uudistus. Sen tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen muun muassa maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Ihmisten hyvinvointia tulee vahvistaa ja hoitoonpääsyn esteitä purkaa. Näistä samoista lähtökohdista vasemmistoliitto esittää turkulaisten terveyskeskusmaksujen poistoa. 

Vielä yksi nosto talousarvioon liittyen: Jo pitempään on ollut tiedossa turkulaisten mielenterveyspalveluiden ruuhka. On hyvä, että nyt ollaan helpottamassa tilannetta, kun matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin osoitetaan lisärahaa. Raha tulee todellakin tarpeeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s