Taas vallan keskittämistä valtuustossa

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyy parhaillaan uuteen pormestarimalliin liittyviä muutoksia kaupungin hallintosääntöön. Pormestarimalliin siirtymisestä on jo aiemmin päätetty, joten nyt mallista olisi viilattava mahdollisimman vähän huono. Me vasemmistoliitossa olemme kritisoineet pormestarimalliin siirtymistä, sillä se keskittää valtaa harvoille.

Teimme valtuustossa esitykset, joilla olisi saatu valtaa voimakkaasti keskittävää mallia parannettua niin, että demokratia olisi toteutunut paremmin. 

Valtuustoryhmämme esitti, että 

  • nykyisellä vapaa-aikatoimialalla toimivien lautakuntien määrää ei vähennetä kolmesta kahteen,
  • lautakuntien jäsenistä enemmistön ei tarvitse olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja,
  • kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsenten määrää ei vähennetä nykyisestä 13:sta (ehdotuksen mukaan 9:ään),
  • lause ”Nuorisovaltuuston edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksissa” muutetaan muotoon ”Nuorisovaltuuston edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus toimielimien (kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus, lautakunnat ja näiden jaostot) kokouksissa”.

Valitettavasti esityksemme eivät muita ryhmiä miellyttäneet, joten näitä parannuksia ei johtamisjärjestelmään voitu tehdä.

Vasemmistoliitossa ajatellaan, että kuntademokratia toimii sitä paremmin, mitä moninaisempi joukko ihmisiä on päätöksiä tekemässä. Nyt valtuuston enemmistön hyväksymä malli kasaa valtaa ja kaventaa sitä joukkoa, joka on mukana päätöksenteossa. Vaarana on myös se, että vallan keskittyessä usea jo ennestään monessa luottamustoimessa urakoiva valtuutettu tai varavaltuutettu kokee tehtävän liian raskaaksi, ja kynnys toimia kuntapolitiikassa nousee kun tehtäviä tulee enemmän ja ne ovat aiempaa raskaampia hoitaa. Näillä esittämillämme muutoksilla kaupungin johtamismallista olisi saatu paremmin kuntalaisia palveleva ja demokraattisempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s