Valtuustoaloite polkupyörien kuljettamisen helpottamisesta Fölin busseissa

Kaupunginvaltuutettu Anna Mäkipää (vas.) ehdottaa valtuustoaloitteessaan, että Föli-busseissa kokeiltaisiin polkupyörien kuljettamiseen tarkoitettuja telineitä. 

Hän esittää, että käynnistetään kokeilu, jossa Föli-busseihin lisätään pyörätelineet polkupyörien kuljettamista varten. Samalla kokeiltaisiin huokeaa pyörälipun hintaa.

Turun tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunkialue vuoteen 2029 mennessä. Liikenne on toiseksi merkittävin päästöjen aiheuttaja Turussa. 

“Turulla on erittäin kunnianhimoiset ja kannatettavat ilmastotavoitteet, joihin ei päästä ellei jokaista kiveä käännetä huolellisesti. Siksi onkin tärkeää tarkastella liikenneketjujen sujuvuutta ja tehdä ihmisille entistä helpommaksi hyödyntää kevyttä ja joukkoliikennettä”, summaa Mäkipää.

Turun pyöräilyn kehittämisohjelman 2029 mukaan:

“Ilmastosuunnitelmassa kaupunginvaltuusto päätti, että ”Kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita parannetaan voimakkaasti kaikkina vuodenaikoina ja kansalaisia kannustetaan aktiiviseen arki-, hyöty- ja vapaa-ajan liikkumiseen. Pyöräilyllä on myös vahva hyvinvointi- ja terveysvaikutus, ja pyöräilyn sekä aktiivisen liikkumisen etuja tuodaan monipuolisesti esiin.”

“Turun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Kaupunkiympäristötoimialan strategisen sopimuksen 2018, jossa on asetettu tavoitteeksi sekä pyöräilyn että jalankulun määrien kasvavan vuosittain 2%. 

Turun seudun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmassa tavoitteeksi on asetettu, että kestävien kulkutapojen yhteenlaskettu kulkumuoto-osuus Turun kaupungissa kasvaa yli 66 % tasolle vuoteen 2030 mennessä vuonna 2008 mitatusta 52 %:sta.”

Pyörien kuljettaminen bussissa on ahtaissa sisätiloissa hankalaa ja lippujen hinnat ovat kalliit. Tällä hetkellä polkupyöriä kuljetetaan kuljettajan harkinnan mukaisesti busseissa. Polkupyörästä perittävä rahtimaksu on bussissa 6 €. Rahtimaksussa ei ole vaihto-oikeutta.

Maailmalla on lukuisia esimerkkejä siitä, miten polkupyörien kuljettaminen busseissa on tehty helpoksi. Yksi esimerkki on löydettävissä tästä linkistä: https://youtu.be/Y5_89REqhzI 

“Helpottamalla pyörien kuljettamista busseissa voisi yhä useampi valita sujuvan polkupyörä+bussi-yhdistelmän matkustustavakseen. Yhä useammalle voisi olla mahdollista siirtyä Fölin käyttäjäksi myös alueilla, joista pysäkille on kävellen liian pitkä matka. On tärkeä miettiä vaihtoehtoja, miten turkulaisten palveluita ja asumismukavuutta voidaan parantaa. Tämä voisi innostaa myös muiden Föli-kuntien asukkaita valitsemaan pyörän ja bussin matkustustavakseen”, Mäkipää sanoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s