Turulla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2029. Päästöistä merkittävä osa muodostuu liikkumisesta. Turun kaupungin ilmastosuunnitelmassa on linjattu kestävästä liikkumisesta niin kaupungin kuin kaupunkikonserninkin osalta.
Ilmastosuunnitelman mukaan kaupungin ja konserniyhteisöjen ajoneuvojen ja kuljetuspalveluiden hankinnassa satsataan kattavasti sähköiseen ja uusiutuvilla energialähteillä toimivaan kalustoon.
Lisäksi EU:n puhtaiden ja energiatehokkaiden ajoneuvojen direktiivin kansallista toimeenpanoa valmistellaan parhaillaan. Direktiivi asettaa vähimmäisvaatimuksia puhtaalle kalustolle julkisissa ajoneuvo- ja liikennepalveluhankinnoissa.
Turun ilmastosuunnitelman mukaan “työasialiikkumista varten hankitaan yhteiskäyttöajoneuvoja ja/tai niitä tarjoavia palveluita.”
Yhteiskäyttöauto on siis auto, josta käyttäjä maksaa käytön mukaan. Auton käyttövuoro varataan etukäteen esimerkiksi netistä. Yhteiskäytöllä tähdätään autojen määrän ja liikenteen päästöjen vähentämiseen sekä ruuhkien ja pysäköintihaasteiden lieventämiseen.
Turun Skanssi-hankkeessa on selvitetty yhteiskäyttöautojen soveltumista Skanssiin.
Selvityksen mukaan yhteiskäyttöauto on omaa autoa edullisempi vaihtoehto, jos kilometrejä kertyy vuodessa vähän, raja on noin 6 000 -12 000 km. Yhteiskäyttöauto onkin taloudellisesti potentiaalinen vaihtoehto vähän ajaville tai korvaamaan satunnaisesti tarvittavaa perheen toista autoa.
Mallia selvitettiin Skanssiin, mutta samalla todettiin Turussa olevan myös muita potentiaalisia toiminta-alueita yhteiskäyttöautoille.
- Millä tavoin puhtaiden ajoneuvojen direktiivin toimeenpanoon on valmistauduttu Turussa?
- Miten Turussa edistetään yhteiskäyttöautoilua kaupungin omassa toiminnassa? Entä asukkaiden osalta?
Viranhaltijan vastauksen voi katsoa 19.4. valtuuston kokoustallenteesta.