Sitoumus: Turku sateenkaarikunnaksi!

Allekirjoitin Setan sitoumuksen – Turku sateenkaarikunnaksi!

Lupaan omalta osaltani varmistaa, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja sateenkaariperheiden ääni kuuluu päätöksenteossa, yhdenvertaisuutta edistetään ja seurataan ja vihapuhetta torjutaan aktiivisesti ja resursoidusti.

Mulle sateenkaariasiat on olleet tärkeitä ja olen pitänyt niitä esillä koko ajan kuntapolitiikassa toimiessani. Olen tehnyt useita aloitteita, jotta jokaisen olisi mahdollista ja helpompi tulla kohdatuksi sellaisena kuin on. Nuorisolautakunnassa vuonna 2015 tein aloitteen Turun nuorten palveluiden henkilöstön kouluttamisesta, jotta jokaisella olisi perustiedot sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. 

Vuonna 2016 juuri siirryttyäni sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseneksi tein aloitteen, jossa esitin että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta koskevat koulutustarpeet selvitettäisiin hyvinvointitoimialan henkilöstön osalta. Kaupungin virkamiesten laatima vastaus koski kuitenkin vain neuvoloita sekä koulu- ja opiskeluikäisiä nuoria. Vastaus oli mielestäni aivan liian kapeasti rajattu. Siksi jatkoinkin vielä uudella aloitteella, joka koski kaikkia hyvinvointitoimialalla työskenteleviä. Mainitsin erikseen vanhus- ja vammaispalvelut, koska sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä on kaikissa ryhmissä eikä vain nuorissa. Ensimmäiseen aloitteeseen saamastani vastauksesta oli selvästi nähtävissä, että tällaisia aloitteita ja keskustelunavauksia tarvitaan, jotta tietoisuus sateenkaariasioista saadaan laajemmin leviämään myös sote-alan ammattilaisten keskuudessa.

Tammikuussa 2018 tein kaupuginvaltuustossa aloitteen, jossa esitin seksuaalisen häirinnän vastaista toimenpideohjelmaa Turkuun. Turun kaupunki on yli 10 000 ihmisen työnantaja, ja sen tulee edistää työntekijöiden hyvinvointia ja työssäjaksamista sekä tarjota turvallinen työympäristö. Kaupunki tarjoaa myös paljon erilaisia palveluita ja täällä moni käy kouluaan. Siksi on tärkeää, että seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen kohteluun kiinnitetään laajamittaisesti huomioita kaikissa kaupungin toiminnoissa. Aloitteen allekirjoitti silloin 37 valtuutettua eri puolueista, eli asia sai paljon tukea.

Viime vuonna tein kaupunginvaltuustossa aloitteen, jossa esitin että Turun päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa varmistetaan henkilöstön osaaminen kohdata ja tukea sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Tähän sainkin jo vastauksen, jonka mukaan “Turun kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on pyritty edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Seurannassa käytetään kyselyitä, ja tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmia on päivitetty kyselyiden tulosten perusteella. Näissä suunnitelmissa olisi kuitenkin hyvä ottaa tarkemmin huomioon sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asema. Kaupungin sisäistä koulutusta aloitteen mukaisesta aiheesta ei ole järjestetty muutamaan vuoteen, henkilökunnalle on tarjottu mm. aluehallintoviraston koulutusta. Edellä olevilla perusteilla pyrimme huomioimaan koulutustarjonnassamme ja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissamme aloitteen mukaiset ehdotukset.” 

Jos saan jatkaa tehtävääni kaupunginvaltuutettuna, aion edistää myös jatkossa paremman yhdenvertaisuuden toteutumista, sateenkaari-ihmisten aseman parantamista ja oikeuksien toteutumista sekä sitä, että Turun kaupungin työntekijät voivat olla työpaikoillaan myös avoimesti omia itsejään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s