Sote-palvelut kaikille, ei harvoille!

Turku on ihana kaupunki. Se voisi kuitenkin olla vielä parempi ja toimivampi paikka ihan jokaiselle asukkaalleen. Palvelut eivät nimittäin tavoita kaikkia yhtä hyvin.

Tässä kirjoituksessa kerron tavoitteista, joita olemme vasemmistossa edistäneet kuluneella kaudella.

Mielenterveyspalvelut kaikille, ei harvoille!

Toimin useita vuosia Turun sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Lautakunnan jäsenenä ja kaupunginvaltuutettuna sain paljon viestejä turkulaisilta. 

Kiistatta yleisin aihe, jota huolenaiheet, murheet ja palautteet koskevat, on ollut riittämätön mielenterveysongelmien hoito. Ensimmäisen ajan kyllä saa suhteellisen ripeästi, mutta sitten varsinaisen hoidon aloitusta joutuu odottamaan liian pitkään. Vaikeassa tilanteessa viikkojen tai jopa odotus on aivan liian pitkä. Apua ongelmiin pitäisi saada heti kun tarvetta on.

Nyt tänä keväänä on varattu rahoitusta lasten ja nuorten mielenterveyden tukeen. On erittäin aiheellista, että näitä palveluita resursoidaan paremmin ja että palveluita on tarjolla erilaisia, erilaisiin tarpeisiin. On ollut hienoa nähdä, miten nämä elintärkeät satsaukset tehdään. Lapsista ja nuorista ei saa säästää!

Toivottavasti jatkossa myös aikuisten palveluihin panostetaan yhtä kattavasti. Olemme esittäneet sitä talousarviokäsittelyiden yhteydessä. Työ tuotti vihdoin tulosta, kun matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin saatiin järjestettyä lisäresurssia tälle vuodelle 2021. Erittäin aiheellinen lisäpanos! 

Palveluita kaikille tarvitseville!

Vasemmiston tavoitteena on, että palvelut ovat oikeasti saatavilla kaikille rahatilanteesta riippumatta. 

Valtakunnan politiikan kehitys on ollut ilahduttavaa, kun maan hallitus on tullut vasemmiston linjoille. Nyt on käynnissä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksulain uudistus. Sen tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen muun muassa maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Ihmisten hyvinvointia tulee vahvistaa ja hoitoonpääsyn esteitä purkaa. Näistä samoista lähtökohdista vasemmistoliitto on esittänyt useasti turkulaisten terveyskeskusmaksujen poistoa, esimerkiksi vuoden 2020 talousarviokäsittelyssä. 

Turku otti käyttöön etävastaanottokäyntien asiakasmaksut. Teimme paljon töitä, jotta näin ei olisi käynyt. Esitimme päätöksentekovaiheessa lautakunnassa etävastaanottojen pitämistä maksuttomana. Yksi demari oli kanssamme samoilla linjoilla, mutta kaikki muut lautakunnan jäsenet muista puolueista kannattivat maksujen käyttöönottoa, ja niin hävisimme äänestyksen. Päätös vaikeuttaa ihmisten hoitoonpääsyä ja lisää eriarvoisuutta.

Pidetään huolta ikäihmisistä!

Turun vanhuspalveluiden tilanne on ollut huonolla tolalla jo pitkään. Ongelmalla on kaksi puolta: Toisaalta resurssit ovat riittämättömät jo nyt, ja toisaalta ikäihmisten määrä kasvaa väestön vanhetessa ja sitä myöten ikäihmisten palveluiden tarve kasvaa. 

Sanna Marinin hallitus on säätänyt lain hoitajamitoituksesta vanhuspalveluista. Tämä on tosi hyvä uutinen myös Turun ikäihmisille. Jokaisen on voitava luottaa siihen, että hänestä pidetään huolta jos omat voimat eivät enää riitä. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin täällä.

Riittävästi rahaa palveluihin!

Kuntapäättäjillä on suuri vastuu varmistaa, että Turku on houkutteleva ja hyvä työnantaja. Se onnistuu vain, jos palkkaus sekä työehdot ovat kunnossa, ja johtamiseen sekä työssäjaksamiseen ja työntekijöiden hyvinvointiin satsataan.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin täytyy olla riittävästi rahaa. Turkua vaivasi vuosia tilanne, jossa sote-palveluihin budjetoitiin vähemmän, kuin edellisenä vuonna oli kulunut. Näin ollen vuosittain uuteen vuoteen on lähdetty järjestään liian vähällä rahoituksella. Olen aiemmin kirjoittanut siitä esimerkiksi täällä ja täällä.

Tässä kirjoituksessa avaan lisää taustoja ja kerron myös siitä, miten Turun kaupungissa siirryttiin vasemmiston linjoille, ja lopetettiin alibudjetointi.

Me vasemmistossa haluamme, että jokainen kaupunkilainen saa tarvitessaan nopeasti apua ja hoitoa. Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat kaikille. Tutustu kuntavaalitavoitteisiini täältä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s