Ajatuksia uudesta konserttitalosta

Olen suhtautunut hyvin skeptisesti konserttitalon rakentamiseen Turkuun Itsenäisyydenaukiolle. Se on niitä harvoja vihreitä kohtia jokirannassa, eikä sitä soisi rakennettavan. Meillä on kuitenkin nykyisen konserttitalon huonosta kunnosta johtuva aikapaine niskassamme. Päätös orkesterin uusista tiloista täytyy saada pian. Valtuutettuna olen perehtynyt uutta konserttitaloa koskevan hankkeen asiakirjoihin ja toivon hankkeen huomenna kaupunginvaltuustossa etenevän.

Orkesteri tarvitsee tämän päivän tarpeet täyttävän talon. Valitettavasti vanhan talon korjaaminen akustiikaltaan ja työturvallisuudeltaan tämän päivän tarpeet täyttäväksi maksaisi vähintään yhtä paljon kuin kokonaan uuden talon rakentaminen.

Ainoat tämän hetken realistiset vaihtoehdot uuden talon paikaksi ovat Itsenäisyydenaukio ja Hämähäkkitontti. Kumpikaan niistä ei ole ongelmaton. Molemmissa tulee haasteita liikennejärjestelyiden kanssa ja kumman tahansa vaihtoehdon kohdalla jouduttaisiin vähentämään puistoa. Jokirannassa ei ole liikaa viheraluetta ja tällä päätöksellä se vähenee entisestään. Jatkossa olisikin syytä keskustella vakavasti Hämähäkkitontin muuttamisesta puistoksi. Wäinö Aaltosen museon takana oleva alue on tällä hetkellä kaavoitettu julkiselle rakentamiselle ja se täytyy muuttaa viheralueeksi. Samalla on selvitettävä huolellisesti, onko Itsenäisyydenaukion rakentamisella vaikutusta alueen viherkäytäviin, ja miten ne voidaan kompensoida.

Konserttitaloon liittyvä prosessi on hoidettu ala-arvoisesti. Vanha konserttitalo on ollut jo vuosikausia liian huonossa kunnossa, eikä muutenkaan vastaa tämän päivän tarpeisiin. Asiaan olisi pitänyt tarttua jo paljon aikaisemmin ja pohtia eri vaihtoehtoja. Nyt asia tulee valtuustokauden aluksi syliimme tavalla, joka ei todellakaan lisää Turun kuntapolitiikan ja -poliitikkojen uskottavuutta kaupunkilaisten silmissä. Käytännössä mikä tahansa muu vaihtoehto kuin jokirannan tontit lykkäisi aikataulua liian pitkälle. Itse olisin toivonut mahdollisuutta katsoa rauhassa ja hieman kauemmas, esimerkiksi ratapihan suuntaan. Tosiasiallista mahdollisuutta tähän ei kuitenkaan enää ole, sillä Turun filharmoniselle orkesterille sopivia väistötiloja ei kaupungissa ole olemassa. Orkesterin täytyy siis päästä siirtymään suoraan uusiin tiloihin nykyisestä huonokuntoisesta rakennuksestaan.

Prosessi on ollut erityisen hankala myös sen takia, että osa päätöksentekoaineistosta on salassa pidettävää tietoa. Konserttitalon rakentamisessa on kyse paljon muustakin kuin vain sijainnista. Nyt julkinen keskustelu on pyörinyt käytännössä vain sijainnin ympärillä. Kaupunkilaisten on mahdotonta käydä kunnollista keskustelua asiasta, kun tieto ei ole tasapuolisesti kaikille saatavilla. Turun kaupungilla ei ole kaksinen maine rakennusprojektien budjettien ja aikataulujen pitävyyden osalta. Vasemmistoliitto tulee vahtimaan silmä kovana, että tässä projektissa pysytään sekä budjetissa että aikataulussa. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Allianssimenettelyllä on edetty siihen pisteeseen, että tiedetään, että konserttitalo vastaa orkesterin tarpeisiin ja meillä on tiedossa myös hankkeen budjetti sekä aikataulu. Mikäli asia vihellettäisiin nyt poikki, palattaisiin lähtöpisteeseen ja silloin suunnittelu täytyisi aloittaa alusta. On selvää, että orkesteri ei voi enää odottaa päätöstä uudesta tilasta.

Vasemmistoliitto on työskennellyt tiiviisti taiteen ja kulttuurin toimintaedellytysten vahvistamiseksi ja paikoin olemme esittäneet tiukkaakin kritiikkiä. Kaikesta huolimatta päätös konserttitalon rakentamisesta on kiireellinen ja näissä olosuhteissa oikea paikka talolle on Itsenäisyydenaukio.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s