Konserttitalon sijainti: rutto vai kolera?

Puheeni kaupunginvaltuuston kokouksessa 18.10.2021

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Uuden konserttitalon valmisteluun liittyvää prosessia sekä tonttivaihtoehtoja on jo kritisoitu kosolti tässä kokouksessa. Haluan kuitenkin kysyä yhden kysymyksen. Näitä suunnitelmia on valmisteltu 1,5 vuotta, joten millä logiikalla – jos nyt palattaisiin lähtöpisteeseen – olisimme valmiita vuonna 2025?

Koska Hämähäkkitontti on sijantina Itsenäisyydenaukiota haastavampi, ei ole mitenkään itsestäänselvää, että vastaavat 1,5 vuotta suunnittelua riittäisi.

Sitten vielä muutama sana nykyisesti konserttitalosta. Konserttitalolla on monia sellaisia ominaisuuksia, jotka eivät vastaa kaupunginorkesterin osalta tämän päivän tarpeisiin. Esimerkiksi lavarakenteisiin liittyvät ratkaisut eivät ole tätä päivää, vaan edellyttävät paljon nostelua ja roudaus hoidetaan pitkin pitkiä kapeita käytäviä. Sellaiset asiat, mitkä tänä päivänä voitaisiin hoitaa tekniikka apuna, hoidetaan tuossa talossa pitkälti lihasvoimalla. Lisäksi soittajat joutuvat harjoittelemaan liian matalissa harjoitushuoneissa, joita ei ole tarkoitettu soittamiseen. Esiintymislava liian pieni nykyiselle 70 päiselle soittajajoukolle. On selvää, että muusikoiden toimintaedellytykset ja roudareiden työturvallisuus ovat jatkuvasti vaakalaudalla.

On selvää, että vanhaa taloa ei saa edes korjaamalla vastaamaan nykypäivän tarpeisiin.

On surkeaa, että valtuusto on tilanteessa, valitseeko mieluummin ruton vai koleran.

Hankalaa on päättäminen, kun valmisteluprosessista on tullut pöydällemme vain ongelmallisia vaihtoehtoja.

Turussa on ollut pitkään ongelma puistoihin rakentamisesta ja niin se on tässäkin.

Itsenäisyydenaukio on niitä harvoja vihreitä kohtia jokirannassa, eikä sitä soisi rakennettavan. Meillä on kuitenkin nykyisen konserttitalon huonosta kunnosta johtuva aikapaine niskassamme. 

Ainoat realistiset vaihtoehdot uuden talon paikaksi ovat Itsenäisyydenaukio ja Hämähäkkitontti. Jokirannassa ei ole liikaa viheraluetta ja tällä päätöksellä se vähenee entisestään. 

atkossa olisikin syytä keskustella vakavasti Hämähäkkitontin muuttamisesta puistoksi. Wäinö Aaltosen museon takana oleva alue on tällä hetkellä kaavoitettu julkiselle rakentamiselle ja se täytyy muuttaa viheralueeksi. Samalla on selvitettävä huolellisesti, onko Itsenäisyydenaukion rakentamisella vaikutusta alueen viherkäytäviin, ja miten ne voidaan kompensoida.

Musiikkitalon rakentamiseen liittyvässä keskustelussa on käynyt selväksi, että kaupunkilaiset ja päättäjät haluavat säilyttää keskustassa viheraluetilaa. Musiikkitalon rakentuessa Itsenäisyydenaukiolle, tarvitaan vastaava kompensaatio projektin myötä häviävälle viheralueelle.

Hämähäkkitontille on visioitu monia käyttötarkoituksia, mutta sitä on 1970-luvulta lähtien käytetty lähinnä pysäköintialueena. Tonttia on mahdollista kehittää kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Tavoitteena voisi olla esimerkiksi viihtyisä ja urbaani kaupunkipuisto leikkipuistoineen.

Olemme tehneet valtuutettu Ratilaisen kanssa aloitteen Hämähäkkitontin kehittämisestä viheralueeksi, toivottavasti mahdollisimman moni valtuutettu allekirjoittaa sen, jotta asia etenee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s