Talousarvio 2022: Budjettiprosessi oli harjoittelua

Siirtyneiden kuntavaalien vuoksi uusi valtuusto pääsi aloittamaan kautensa vasta elokuussa ja lautakunnat sen jälkeen. Vaalien siirto heijastui siihen, että ainakin kasvatus- ja opetuslautakunta joutui käsittelemään erittäin kovalla kiireellä talousarvioesitystä. Hallinnonalan numeropuoli oli monelle luottamustoimijalle vielä uusi ja tietoa otettiin haltuun kovalla kiireellä. 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuteen kohdistuu useampia talousarviokirjauksia, joiden merkitys on suuri.

Koronan jälkiä ei korjata vuodessa tai kahdessa, ja tässä suhteessa meidän on toimittava pitkäjänteisesti. Oppimisen vajeita näkyy niin perusopetuksessa kuin toisellakin asteella, ja ne voidaan paikata vain, jos lasten ja nuorten hyvinvointi mahdollistaa oppimisen.

Resurssien tulee olla riittävät oppimisen tuen takaamiseksi ja oppimisvajeiden paikkaamiseksi. 

Lisäksi talousarviokäsittelyssä sovittiin, että oppimisen tuen kokonaisuus selvitetään, ja sen pohjalta vahvistetaan oppimisen tukea järjestelmällisesti. Lukiokoulutukseen kohdennetaan erityisopetuksen resurssia. 

Varhaiskasvatuksen tilanne on puhuttanut paljon. Isoa huolta on henkilöstön kuormituksesta ja sijaisten sekä kelpoisen henkilöstön rekrytoimisesta. On hyvä, että talousarvioneuvotteluissa on nyt käyty läpi sijaispankin perustamista, sillä sellainen Turussa todella tarvitaan. Samaan aikaan on varmistettava, että varhaiskasvatuksessa on riittävästi ammattilaisia. Tätä tullaankin tarkastelemaan osavuosikatsausten yhteydessä. Tavoitteena tietenkin on hyvä kasvun ja oppimisen turvaaminen jokaiselle lapselle.

Myös perusopetuksen ryhmäkokoja tarkastellaan ja asiaan puututaan, jos ryhmät tästä vielä kasvavat.

Pormestariohjelman yhtenä tavoitteena on koulujen välisten erojen tasaaminen. Meillä on käytössä positiivisen diskriminaation rahoitustyökalu. Ensi vuonna positiivisen erityiskohtelun rahoituksella tehtävien toimien vaikuttavuutta selvitetään ja seurataan mittaristolla. 

Ammatillisen koulutuksen osalta totean vain, että pitäisi olla päivän selvää että ammatilliseen koulutukseen myönnetyt rahat – niin mahdollinen strategiaraha kuin eri suoritepäätöksillä myönnettävät rahat tulee käyttää siihen, mihin ne on alunperin tarkoitettu. Rahojen täytyy päätyä palvelualueelle asti, eikä jäädä matkan varrella kaupungin yleiseen kirstuun. Jos niin käy, me kaikki tiedämme, mitä se tarkoittaa. Onneksi tästäkin on nyt hyvät talousarviolausekkeet menossa hyväksyttäväksi. 

Olen tyytyväinen siihen, että vasemmistoliiton kädenjälki näkyy näissä kirjauksissa vahvasti.

Budjettiprosessissa sovittiin, että lautakunta huomioi palvelutarpeen muutokset ja arvioi

henkilöstöresurssin riittävyyden osavuosikatsausten yhteydessä palvelutason säilyttämiseksi. Aika kryptistä kieltä tämä on, mutta uskon kirjaukseen olevan piilotettuna viisauden siitä, että jos ja kun lisäkäsiä tarvitaan, niin asiaan ollaan valmiita laittamaan rahaa myös vuoden mittaan.

Talousarvioprosessi on ollut epäselvä. Lautakunnille annettiin tehtäväksi määrittää oman alansa painospisteet tekemällä erilaisia kirjauksia. Kuitenkaan näiden kirjauksien rooli tai painoarvoa ei pystytty selkeästi lautakunnan jäsenille avaamaan. Myöskään euromääriä ei näihin kirjauksiin saatu laittaa. Tuntuu perin kummalliselta tehdä talousarvioesitystä niin, että euroakaan ei siirrellä. Vieläkin tuntuu olevan hyvin epäselvää, mikä rooli näillä kirjauksilla lopulta on. 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan kirjaukset nostavat esiin monta keskeistä toimialan kipupistettä. Miten päättäjä voi varmistua, että parannusta asioihin todella on tulossa, jos toimenpiteiden euromäärät eivät ole selvästi esillä? Talousarvioprosessi lautakunnan osalta tuntuikin harjoitukselta, jossa sai esittää toiveita ilman todellista vaikuttavuutta. Nähtäväksi jää, miten kirjauksien tärkeät painopisteet tulevan vuoden aikana toteutetaan. Henkilöstöä tarvitaan lisää sekä varhaiskasvatukseen että perusopetukseen. Turku voi parantaa varhaiskasvatuksen tilannetta parantamalla työnantajapolitiikkaansa. 

Henkilöstösuunnitelmassa on ehdotukset varhaiskasvatuksen sijaispankin perustamisesta sekä opettajien määrän lisäämisestä perusopetukseen. Minulla on sekä apulaispormestarin että virkapuolen vakuutus sille, että nämä lisäykset pystytään nyt päätettävän talousarvion puitteissa toteuttamaan. 

Lautakunnan jäsenenä ja kaupunginvaltuutettuna aion omalta osaltani varmistaa, että tärkeät kirjaukset esimerkiksi varhaiskasvatuksen palvelutasosta ja perusopetuksen ryhmäkoista todella toteutuvat. Vahdittavaa tässä kyllä suoraan sanottuna riittää. 

Nyt luodaan uutta toimintakulttuuria, kun olemme tekemässä ensimmäistä kertaa talousarviota pormestarivetoisessa Turussa. On tärkeää, että prosessit ovat kaikille selkeitä ja ennakoitavia. Ensi kerralla talousarviovalmistelun alkaessa on oltava selvää, mikä merkitys mahdollisilla kirjauksilla on ja päätöksiä on tehtävä tarpeen mukaan myös euroista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s