Aloite lastensuojelun henkilöstöstä

Aloitteeni Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.12.2021

Eduskunta hyväksyi lain, jonka mukaan lastensuojelun sosiaalityöntekijällä saa jatkossa olla 30 asiakasta kerrallaan. Laki tulee voimaan vuoden 2022 alusta lähtien.

Lakimuutoksen tarkoituksena on vahvistaa lapsen etua ja oikeuksia sekä edistää lastensuojelun tavoitteiden toteutumista. Lastensuojelun sosiaalityöntekijämitoituksella rajataan vastuusosiaalityöntekijän asiakasmäärä enintään 30 lapseen tai nuoreen. Uusi laki tulee voimaan portaittain.

Ammattijärjestö Talentian mukaan kunnissa uudistukseen on varauduttu vaihtelevasti. Samalla lastensuojelun tarve kasvaa vauhdilla ja korona vain kärjistää entuudestaan tilannetta. Talentian mukaan uuden lain noudattaminen edellyttää välittömiä vakanssilisäyksiä ja riittäviä toimia rekrytoinnin onnistumiseksi.

Turun osalta jo pitempään on ollut tiedossa, että lastensuojelun henkilöstön rekrytoimisessa on haasteita, lastensuojelun ammattilaisten työssä jaksaminen on koetuksella ja vaihtuvuus on suurta.

Lasten oikeuksien toteutuminen tulee turvata riittävillä henkilöstöresursseilla. Sosiaalityöntekijöitä ja muita lastensuojelun ammattilaisia täytyy palkata riittävästi lasten tarpeisiin nähden. Henkilöstövajauksella ei pidä tavoitella lyhyen aikavälin säästöjä. Konkreettisin toimin on myös varmistettava, että avoimet virat saadaan täytettyä ja että henkilöstön vaihtuvuus saadaan minimoitua.

Esimerkiksi Kevan Kuntapäättäjäbarometrin mukaan vain 17 % kunnista on houkutellut palkalla työntekijöitä ja kolmannes kunnista ei ole tehnyt mitään erityistoimia työntekijöiden houkuttelemiseksi tai ainakaan vastaaja ei ollut niistä tietoinen. 

Kuntarekryn mukaan Turkuun haetaan esimerkiksi lastensuojelun ohjaajia. Tähän tehtävään edellytyksenä on AMK-tason koulutus ja lähtöpalkka on 2 385,25 eur/kk. Myös lastensuojelussa työskentelevien sosionomien palkkataso on laitettava kuntoon ja työssäjaksamiseen on satsattava. 

Esitän, että Turussa selvitetään lastensuojelun henkilöstön riittävyys, perustetaan pikaisesti tarvittavat virat ja hoidetaan rekrytointi sekä työskentelyolosuhteet kuntoon, niin että lastensuojelun ammattilaisilla on mahdollisuus hoitaa työnsä kunnolla ja myös pysyä tehtävissään.

2 kommenttia artikkeliin ”Aloite lastensuojelun henkilöstöstä

  1. Hei Anna, Kiitos viestistä ja hienosta aloitteesta jälkeen kerran. 👏🏼 Btw jätin itse muuten ensimmäisen valtuustoaloitteen sinun inspiroimana ”feministisestä auraamisessa” Riihimäen valtuustolle kuukausi sitten. Hyvää joulunaikaa sinulle♥️ T Päivi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s