Aloite: Turun tulee julistaa ilmastohätätila

Jätin Turun kaupunginvaltuustossa aloitteen ilmastohätätilan julistamiseksi. Viime valtuustokaudella vasemmistoliiton valtuustoryhmä teki joulukuussa 2019 liki samansisältöisen aloitteen, mutta kyselyistä huolimatta emme ole vielä saanut siihen virkapuolelta luvattua vastausta. Huomion kiinnittämiseksi elintärkeään asiaan päätin nyt nostaa asian uudelleen esiin.

ALOITE

Turun kaupungin tulee julistaa ilmastohätätila. Maailmanlaajuisesti jo yli 2000 poliittista valtaelintä on julistanut ilmastohätätilan (15.2.2022). Euroopan parlamentti liittyi julistaneiden joukkoon ensimmäisenä maanosana kokouksessaan 28.11.2019. Helsingin kaupunki julisti ilmastohätätilan syyskuussa 2020.

Tutkijoiden mukaan toimet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi eivät tule olemaan ajoissa tai riittäviä. Myös Turun on osaltaan jatkettava päättäväisiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelle 2018 käy ilmi, että valtaosasta konserniyhteisöjen tuloskorteista puuttuu ilmastosuunnitelmaa 2029 koskeva mittari ja toiminnallinen tavoite. Lisäksi liikenneratkaisujen päätöksentekoon liittyen tarvitaan tarkempaa tietoa ilmaston näkökulmasta.

Ilmastohätätilajulistuksen on johdettava konkreettisiin toimiin. Ensimmäisenä toimena tulee ottaa ilmasto selkeämmin osaksi päätöksentekoa. Kunnes Turku on tavoittanut hiilineutraaliuden on kaikki julkiset ja poliittiset päätökset punnittava tämän tavoitteen saavuttamiseksi mahdollisimman pian.

Esimerkiksi liikenneratkaisujen osalta on tuotettava päätöksenteon tueksi tarkennettua ja päivitettyä suunnitelmia vastaavaa tietoa hiilidioksidipäästöistä. Konserniyhteisöjen tuloskortteihin on lisättävä ilmastomittarit ja -tavoitteet.

Yksi kommentti artikkeliin ”Aloite: Turun tulee julistaa ilmastohätätila

  1. Hei Anna, olen niin tyytyväinen, että olen sinut löytänyt Vassari porukoista, kiitos kun aina lähetät näitä upeita aloitteitasi 👍🏼 Onko teillä Turussa koskaan ollut aloitetta pitkäaikaistyöttömien paremmasta mukaanottamisesta esim kaupungin eri alueiden apuhommiin, päiväkotiapulaisiksi, talkkareiksi kouluille ja päiväkodeille tai nuorten juuri valmistuneiden työllisyyden tukeminen, merkonomit sihteeriksi päiväkotien johtajille, koulujen rehtoreille jne? T Päivi

    Lähetetty iPhonesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s