Sataman kehittäminen tehtävä kieli keskellä suuta

Puheenvuoroni kaupunginvaltuston kokouksessa 13.2.2023

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Sataman kehittäminen on todella iso kysymys niin turkulaisten paremman kaupunkiympäristön kuin kaupungin taloudenkin kannalta. Siksi haluan tuoda tässä puheenvuorossa vasemmistoliiton ryhmän kantoja esiin.

Kaupunginvaltuusto sai viime kaudella lähes viime töikseen päätettäväkseen hankkeen käynnistämisen ja rahoitusjärjestelyt. Muistutuksena kesäkuun 2021 tilanteesta se, että silloin elettiin koronan aikaa: tanssi- ja laulukielto oli juuri päättymässä, rajoituksia oli kuitenkin päällä, ensimmäistä kierrosta rokotteita otettiin ja kuntavaalit järjestettiin myöhästetysti, mutta kuitenkin.

Silloin tässä salissa täältä vasemmalta käytettiin kriittisiä puheenvuoroja siitä, kuinka sumuisissa näkymissä isoa päätöstä oltiin viemässä eteenpäin. Esitimme hankkeen siirtämistä, jotta saisimme tarkempaa tietoa riskienhallinnasta ja tulevaisuuden näkymät pandemian keskeltä kirkastuisivat. Painotimme sitä, että Turun on syytä muodostaa mahdollisimman tarkka kuva laivayhtiöiden sitoutumisesta Turkuun tulevaisuudessa.

Kaukonäköisyyttämme tarkan tilannekuvan muodostamisesta on sittemmin kiitelty. Nyt puolestaan hankkeen rahoitusjärjestelyt ovat uudelleen pöydällämme sillä erotuksella, että materiaalikustannukset ja korkotaso ovat nousseet, ja suunnitelmaa on pitänyt viilata maltillisempaan suuntaan. Nähtäväksi jää, kuinka korkealle korot vielä nousevat ja miten se vaikuttaa hankkeen talouteen. Yksi tulevaisuuteen liittyvä kysymys on, miten toimitaan jos satama menettää Tallink Siljan toimijana kokonaan ja toisaalta se, mitä vaikutuksia Turun rahtiliikenteelle on Naantalin reitille tulevilla uusilla laivoilla. Edelleen ajoitus on haastava viedä hanketta eteenpäin. Toivon, että näissä merkeissä tähän ei kuitenkaan enää tarvitse palata.

Kuten kokousmateriaalissakin sanotaan, hanke on taloudellisesti erittäin raskas sekä yhtiölle että kaupunkikonsernille. Todetaan myös, että kiinteistökehityksestä saatavien tuottojen toteutuminen on “kriittistä hankkeen talousyhtälön näkökulmasta”. Tulot riippuvat siitä, millaisia ratkaisuja kaavoituksen ja toteutuksen suhteen tehdään. Väistämättä herää ajatus, että pian tuskailemme tässä salissa täyteen ahdettujen kaavojen kanssa. Ei olisi ensimmäinen kerta. Kaupunkikuva, asumisviihtyvyys tai kulttuurihistoria eivät kuitenkaan ole myytävänä. Kannamme jatkossakin kortemme kekoon kestävän kaupunkikuvan suojelemisessa.

Kun satamahanke lohkaisee ison osan investointiohjelmastamme, on samalla pidettävä huoli siitä, että turkulaisten palveluiden kannalta tärkeät investoinnit eivät lykkäänny. Meillä on jo entuudestaankin jonossa investointitarpeita, joita on vasta tulossa päätöksentekoon, puhumattakaan toteutuksesta. 

Haluan kiinnittää huomionne, arvoisat valtuustokollegat, siihen mahdollisuuteen, että hankkeen riskit realisoituvat. Tämän päätöksen myötä valtuusto kokonaisuudessaan sitoutuu näihin riskeihin.

Toivon, että tiedostamme tässä salissa myös kuinka herkkä Saaristomeri on ympäristönä: tulevat ruoppaukset ja rakentaminen ylipäätään rannan läheisyydessä ovat aina ympäristöriskejä. Haluamme yhteistyössä kaikkien puolueiden kanssa minimoida nämä riskit.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta voi kuitenkin sanoa, että maantiede on puolellamme. Rahdin kannalta sijaintimme on parempi verrattuna Helsinkiin, koska Turku-Tukholma-reitin pituus on juuri sopiva ammattikuljettajien lepoajan kannalta. Helsingistä matka Tukholmaan on liian pitkä, ja odottelutunnit on kalliita. On tärkeää, että meillä on toimiva satama jatkossakin.

Siksi näemme, että sataman kehittämistä pitää jatkaa. Merellinen Turku on tällä kaudella päätöksenteon painopiste, johon olemme ryhmänä sitoutuneet. Sataman kehittäminen on iso kokonaisuus, jossa on päästävä eteenpäin. Alueen kehittäminen on tärkeää koko kaupungin kannalta: siihen kytkeytyy juna- ja autoyhteyksiä, joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen ratkaisuja, uusien asuinalueiden ja julkisen kaupunkitilan kehittämistä sekä luovan elinkeinoelämän mahdollistamista. 

Erityisesti Vasemmiston ryhmä iloitsee sataman junaraiteiden siirrosta, minkä myötä saamme lisää merellistä, vehreää ja avointa kaupunkitilaa arvokkaan ja historiallisen Turun linnan ympärille. 

On tärkeää, että Turun kaupungilla on johtajuus sataman kehittämisessä ja että kokonaisuutta ohjaa julkinen valta. On oikein, että päätöksenteko etenee, mutta varmaa on, että Vasemmiston ryhmä tulee seuraamaan satamaan liittyvää päätöksentekoa yhtä tarkasti kuin tähän saakka. Alueen kehittämisessä tulee huomioida luontoarvot ja viihtyisä kaupunkitila – riskit tiedostaen ja ne minimoiden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s