Kaupungin työntekijöiden työviikko nelipäiväiseksi

Kaupunginvaltuutettu Anna Mäkipää (vas.) ehdottaa 13.3. jättämässään valtuustoaloitteessa, että Turun kaupunki toteuttaa työaikaa lyhentävän kokeilun. Kokeilun aikana työntekijöiden työaikaa lyhennettäisiin palkan säilyessä ennallaan.

Iso-Britanniassa toteutettiin lyhennetyn työajan kokeilu, johon osallistui 61 työpaikkaa ja 2900 työntekijää. Kokeilun aikana organisaatiot testasivat lyhyempää työaikaa täydellä palkalla. Kokeilu toteutettiin nelipäiväisenä työviikkona ja se kesti puoli vuotta.

Kokeilun perusteella työntekijöiden poissaolot vähenivät. Lisäksi henkilöstö halusi todennäköisemmin pysyä nykyisessä työpaikassaan, millä on vaikutusta rekrytointikustannuksiin. Työntekijöiden hyvinvointi lisääntyi. Sekä fyysinen että psyykkinen terveys paranivat kokeilun aikana. Työntekijöiden stressitasot pienenivät. Lisäksi ahdistusta, väsymystä ja uniongelmia oli vähemmän.

– Tässä on konkreettinen keino parantaa työhyvinvointia ja työssä jaksamista. Kilpailu osaajista on kovaa. Kokeilun perusteella voidaan tehdä tietoon perustuvia päätöksiä johtamisessa ja saada entistäkin sitoutuneempia ja hyvinvoivia ammattilaisia kaupungin palkkalistoille, sanoo Mäkipää.

Kokeilun aikana voitaisiin testata erilaisia malleja lyhentää työaikaa; esimerkiksi päivittäisin työajan lyhennyksin tai siirtymällä nelipäiväiseen työviikkoon. 

– Kokeilussa havaittiin, että suurimmalla osalla työpaikoista työntekijät saivat saman aikaiseksi neljässä työpäivässä kuin viidessä. Tuottavuus ei aina ole kiinni pelkästään käytetyistä työtunneista. Kun jaksaminen on kohdallaan, on työn jälki laadukasta, Mäkipää muistuttaa.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on esittänyt valtakunnallista lyhennetyn työajan kokeilua Suomeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s