Vappupuhe: Nyt tarvitaan rohkeita rauhan puolustajia

Puheeni vappujuhlassa Salon torilla 1.5.2023

Hyvät ystävät, toverit

Tänäkin vappuna vappupuheet pidetään, kuten yleensä eduskuntavaalien jälkeen, odottavissa tunnelmissa. 

Hallitustunnusteluita johtava Petteri Orpo ilmoitti torstaina, että hallitusta lähdetään muodostamaan kokoomuksen johdolla. Kakkospuolueeksi mukaan lähtee perussuomalaiset, tukea antavat kristillisdemokraatit ja RKP. 

Hyvät kuulijat, tässä on Suomen historian oikeistolaisin hallituspohja. Koskaan aiemmin tässä maassa ei ole ollut näin vahvasti oikealla olevaa hallitusta. Muistellaan hetki muutaman vuoden takaista Sipilän hallitusta. Siis hallitusta, jonka ihmisiä kurittavalta leikkauspolitiikalta vain harva välttyi. 

Silloin lopputulokseksi muodostui luku neljä. Muistatteko vielä, mihin se liittyi? Annan vihjeen: Tällä kertaa vastaava luku on kuusi. Sipilän nelonen kertoi sillä kaudella tehtyjen leikkausten määrästä. Sipilä leikkasi neljä miljardia euroa. Neljä miljardia ihmisten arjesta, palveluista, hyvinvoinnista. Osansa saivat niin opiskelijat, eläkeläiset kuin työtä tekevätkin. Leikattiin sosiaaliturvasta, leikattiin eläkkeistä, leikattiin koulutuksesta, leikattiin julkisen alan työntekijöiden palkoista. 

Mutta sitten lukuun kuusi. Luku kuusi, hyvät kuulijat, se on Orpon luku. Orpo haluaa leikata valtion taloudesta kuusi miljardia euroa. Orpo sanoo, että kuusi miljardia voidaan sopeuttaa ilman, että se tuntuu missään. Ilman, että kukaan huomaakaan. Luku on puolitoistakertainen Sipilän leikkauksiin nähden. 

Petteri Orpo lupasi ennen vaaleja, että  ”me emme ole leikkaamassa ihmisten toimeentulosta”, ”me emme halua tehdä leikkauksia koulutukseen”, ”me emme ole koskemassa eläkkeensaajien indekseihin”sekä ”me emme ole leikkaamassa soten rahoitusta”.

Kuusi miljardia tulee osumaan sosiaaliturvaan ja työttömyysturvaan. Se tulee osumaan koulutukseen. Ja se tulee osumaan myös sosiaali- ja terveyspalveluihin. Mistä sen tietää? Sen tietää siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat suurimmat kohteet valtion budjetissa. Muualta ei ole saatavilla riittävän isoja säästöjä.

On totta, että velkaa ei voi rajattomasti kasvattaa. Aivan yhtä totta on myös se, että Suomen valtio on ensisijaisesti olemassa kansalaisiaan varten, ei taloutta varten. Sen vuoksi Orpolla on suuri vastuu.

Näyttää siltä, että suomalaisilla on edessä synkät ajat. Uusi oikeistohallitus uhkaa viedä maamme entistä kauemmas tasa-arvosta, solidaarisuudesta ja ihmisoikeuksista.

Vasemmistoliitto on aina ollut selkeästi sitoutunut näihin arvoihin, ja tulemme jatkamaan niiden puolustamista entistäkin päättäväisemmin.  Me emme hyväksy sellaista politiikkaa, joka syventää eriarvoisuutta, heikentää työntekijöiden asemaa ja lisää ihmisten köyhyyttä.

Suomen menestys ja vahva hyvinvointivaltio on aina perustunut korkealle osaamiselle. Marinin hallitus toteutti oppivelvollisuusuudistuksen ja paransi jokaisen nuoren mahdollisuuksia kouluttautua haluamalleen alalle. On sanottu, että oppivelvollisuusuudistus on ehkä kaikkein merkittävin työllisyystoimi viime vaalikaudella. 

Mutta mitä kuuluu valtiovarainministeriöstä? Virkakunnasta ehdotetaan ammattikoulutuksen lyhentämistä kaksivuotiseksi tekemällä yleissivistävät opinnot vapaaehtoisiksi. Jo nyt työpaikoilta tulee paljon terveisiä siitä, että osaajille on huutava tarve. On lyhytnäköistä esittää koulutuksesta ja osaamisesta leikkaamista. On vanhanaikaista ehdottaa, että ammattiin opiskelevat eivät tarvitsisi yleissivistystä. Siis suomeksi sanottuna: lukutaitoa, kirjoitustaitoa ja matematiikkaa, yhteiskuntaopista puhumattakaan. On päivänselvää, että mikäli Suomi haluaa menestyä jatkossa, tarvitsemme osaavia duunareita.

Jo pitempään työelämän epävarmuus on lisääntynyt. Työsuhteet pirstaloituvat ja yhä useampi joutuu tekemään montaa työtä saadakseen kasaan elämiseen tarvittavat rahat. Työnantajapuoli on johdonmukaisesti horjuttanut yhteistä työmarkkinavenettä hankkiutumalla eroon yhteisestä sopimisesta. Taustalla tässä tietenkin on se, että työnantaja haluaa sanella työn tekemisen ehdot. Sopimusjärjestelmän romuttaminen osuu ensin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden asemaan ja sitä kautta pitemmän päälle heikentää kaikkien työntekijöiden työehtoja. 

Epävarmuuden sijaan tarvitsemme reilumpaa työelämää. Työmarkkinarikollisuus on laitettava kuriin. Alipalkkaukseen ja työehtojen polkemiseen on puututtava. Työttömiä ei saa kyykyttää työttömyysturvaa leikkaamalla. Se ei tuo yhtään uutta työpaikkaa. Luottamusmiehen asemaa on vahvistettava ja yhtä selvää myös on, että yleissitovuudesta on pidettävä kiinni. Työelämän täytyy olla ennakoitavaa, työtä on voitava tehdä reiluilla työehdoilla ja työstä on saatava elämiseen riittävä palkka. Yhteinen sopiminen ja reilu peli ovat taanneet suomalaisen hyvinvointivaltion menestystarinan.

Rauhaa ja vakautta tarvitaan paitsi työelämässä, myös laajemmin koko yhteiskunnassa. Kun äärioikeisto voimistuu, tarvitaan rohkeita rauhan puolustajia. Jokaisella täytyy olla varmuus siitä, että sukupuolestaan, kielestään tai taustastaan riippumatta voi elää vapaasti ja olla osa yhteiskuntaamme. Vapaus on kautta historian ollut alistettujen unelma. Meidän on toimittava sen eteen, että jokainen voi luottaa siihen, että maailma on valoisa kaikille. Niin täällä Suomessa, Euroopassa kuin koko maailmassakin.

On siis selvää, että tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden ääntä tarvitaan. Me emme voi vain katsoa vierestä, kun hyvinvointivaltiota romutetaan. Me emme aio tyytyä siihen, että ihmisten toimeentulosta leikataan ja että pahoinvointi lisääntyy. Meille ei käy se, että vähemmistöön kuuluvat vaiennetaan. Me emme hyväksy sitä, että ilmastotoimet jätetään tekemättä.

Hyvät kuulijat, politiikkaa tehdään paremman huomisen vuoksi. Politiikkaa tehdään, jotta ihmisillä olisi enemmän terveyttä ja enemmän hyvinvointia. Politiikkaa tehdään, jotta jokaisella olisi yhtäläinen mahdollisuus kasvaa ja oppia sekä opiskella niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Politiikkaa tehdään, jotta jokainen voisi tehdä työtä reiluilla työehdoilla ja kunnollisella palkalla. Politiikkaa tehdään, jotta jokainen voisi luottaa että hyvinvointivaltio kyllä kannattelee, jos sille tulee tarvetta. Ja politiikkaa tehdään, jotta meillä ja täällä jälkeemme elävillä olisi jalkojensa alla elävä, hyvinvoiva ja monimuotoinen planeetta. 

Hyvät ystävät, tätä varten me tarvitsemme joukkovoimaa. Meidän on yhdistettävä voimamme ja jatkettava päättäväisesti työtämme. Katsokaa oikealle, katsokaa vasemmalle. Tässä ovat ne ihmiset joiden kanssa toimimme. Kutsutaan mukaan vielä laajasti muitakin. Nyt on aika liittyä liittoon, liittyä puolueeseen ja alkaa toimia. Oikeudenmukaisempi tulevaisuus ei synny vahingossa, vaan se tarvitsee vahvoja puolustajia tulevinakin vuosina. Ei vain tuhannet, vaan miljoonat sellaiset kokoontuvat tänäkin vappuna yhteen ympäri maailmaa. Me haluamme nähdä, että jokainen voi luottaa valoisaan tulevaisuuteen. Me haluamme nähdä, että maailma todella muuttuu parempaan päin. Meidän on toimittava. Ja me toimimme yhdessä.

Hyvää vappua kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s