Opettajat yhdenvertaisuuden asialle

Kirjoitukseni on julkaistu Turun sanomissa 16.9.2012.

Tällä viikolla alkoivat aineenopettajille suunnatut pedagogiset opinnot Turun yliopistossa. Näihin opintoihin osallistuessani olen ilokseni huomannut, että sateenkaariperheiden olemassaolosta on mainittu jo näiden kahden päivän aikana, luontevana osana opetusta. Toivottavasti meidän, tulevien kasvattajien, kouluttaminen jatkuu yhtä skarpilla otteella myös opintojemme alun jälkeen.

Kasvatuksellisen tehtävänsä lisäksi peruskoulun tehtävänä on luoda yhteiskuntaan tasa-arvoa, joten opettajat ovat asenteineen ja oppeineen ratkaisevassa asemassa. Mielestäni opettajankoulutukseen pitääkin sisällyttää sukupuolisen ja seksuaalisen moninaisuuden kohtaamista.

Sateenkaariperheitä on ollut aina ja tulee olemaan jatkossakin. On ilmeistä, että me tulevat opettajat opetamme sateenkaariperheiden jälkikasvua valmistuttuamme. Saattaa myös hyvin olla, että joku tulevista oppilaistamme kuuluu sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. Siksi on tärkeää oppia jo opettajankoulutuksen aikana kohtaamaan erilaisista perheistä ja lähtökohdista tulevia oppilaita.

Myös kuntien tehtävänä on kantaa oma vastuunsa asiassa, sillä kunnat toimivat useimpien opettajien työnantajina. Kuntien on huolehdittava jokaisen opettajan täydennyskoulutusmahdollisuuksista siten, että tarvittavaa koulutusta järjestetään ja että opettajat siihen osallistuvat. Yhdenvertaisuuden edistäminen lisää ihmisten hyvinvointia ja vähentää syrjäytymistä. Kaupunki, jossa yhdenvertaisuutta edistetään johdonmukaisesti, on myös kotoisa ja houkuttelevakin paikka asua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s