It-asiat ovat kuntapolitiikkaa!

Kuluneella kaudella myös Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt it-ohjelmistohankintoja kokouksissaan. Hankinnat ja panostukset ovat usein euromääriltään suuria, ja siksi onkin tärkeää pystyä ennakoimaan, millaisiin kuluihin tulevaisuudessa ollaan sitoutumassa. Useinkaan eivät it-asiat ole herättäneet kokouksissa keskustelua, vaan ne on naputeltu läpi ilman sen kummempia puheenvuoroja. Turussa it-asiat ovat olleet vähän sivussa poliittisesta keskustelusta, ja ilmassa on ollut ajatus siitä, että se olisi jostain syystä asia, joka on epäpoliittinen ja jota ei ole tarpeen “alistaa” poliittiselle päätöksenteolle.

Olen kuitenkin täysin päinvastaista mieltä. Kun it-kysymyksistä tehdään politiikkaa, voidaan varmistaa, että hankinnat ovat kuntalaisten edun mukaisia. Kuntapoliitikkojen tehtävänä on varmistaa, että kaikki oleelliset näkökulmat tulevat huomioiduiksi.

Paitsi että ohjelmistoihin ja muihin it-hankintoihin uppoaa sievoisia summia rahaa, ovat toimivat ohjelmistot edellytys sujuville palveluille niin palveluita käyttävien turkulaisten kuin henkilöstönkin näkökulmasta. Käyttöliittymäpuolella on varmistettava palveluiden saavutettavuus, jotta myös erityisryhmät kuten aistivammaiset ja vanhukset voivat käyttää palveluita. Henkilöstön osalta on varmistettava, että porukkaa koulutetaan tarpeeksi, jotta ongelmia ei synny tiedonpuutteen takia. It-asioista pitääkin siis tehdä politiikkaa, koska kysymyksessä on kuntalaisten hyvinvointi ja kaupungin varojen käyttäminen.

Kuluneella kaudella (27.9.2016) tein lautakunnassa yksimielisesti (!) hyväksytyn ehdotuksen UNA-hankkeeseen liittyen. Se on hanke, jossa valmistellaan valtakunnallista sote-palveluiden tietojärjestelmäyhteistyötä.

Esityksestäni päätettiin, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ottaa tavoitteekseen UNA-hankkeen jatkovalmistelussa seuraavat periaatteet:

– koodin tulee olla avointa ja että koodin omistajaksi tulee hankkiva yhteisö
– käyttäjätestauksen tulee olla läpikotaista
– hankinnoissa tulee välttää mahdollisuutta käyttäjälukitusten (vendor lock) syntymiseen.

Marraskuussa esitin aloitteessani, että saavutettavuus huomioidaan puhelinpalveluissa, sillä palveluiden piiriin hakeutuminen alkaa usein juuri puhelinsoitolla. Lue aloite täältä. Vastauksen aloitteeseen sain kauden viimeisessä lautakunnan kokouksessa28.3.2017, voit lukea vastauksen kokonaisuudessaan tästä. Yhteydenottoa tekstiviestillä kokeillaan vielä kevään 2017 aikana ja lisäksi kehitellään sähköistä yhteydenottoa asiakasystävällisemmäksi.

It-hankinnat siis ovat kaikinpuolin sellainen aihepiiri, joka on syytä ottaa vahvasti osaksi kuntapolitiikkaa. Haluammehan, että palvelumme toimivat sujuvasti ja että yhteiset rahamme käytetään mahdollisimman järkevästi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s